Jutro (grupa)

Jutro je bila jugoslovenska rok grupa. Postojala je od jeseni 1971. do kraja 1973, kada je transformisana u verovatno najpopularniju rok grupu bivše Jugoslavije - Bijelo dugme.

Jutro
Generalne informacije
Žanr(ovi) Schlager pop, Pop-Rock
Aktivni period 1971–1973
Diskografska kuća Radio Kruševac
Povezani izvođači Bijelo dugme, Ambasadori, Pro arte, Indexi
Bivši članovi Nuno Arnautalić
Goran Bregović
Željko Bebek
Zlatko Hodnik
Zoran Redžić
Gordan Matrak
Perica Stojanović
Šento Borovčanin
Vlado Pravdić
Ipe Ivandić
Ivica Vinković
Jadranko Stanković

Jutro su onovali Ismet Arnautalić i Goran Bregović. Prvu postavu su činili Ismet Arnautalić (gitara), Goran Bregović (gitara), Zoran Redžić (bas gitara), Gordan Matrak (bubnjevi) i Zlatko Hodnik (vokal). Kada su ušli u studio početkom 1972, Goran je pozvao Željka Bebeka da peva sa njima.

Nakon što je grupa snimila nekoliko pesama, Ismet je presudio da nije zadovoljan muzikom i napustio je grupu. U isto vreme grupa je pormenila bubnjara (Ipe Ivandić), a klavijaturista Vlado Pravdić je ušao u grupu. Kasnije iste godine, Zoran Redžić je napustio grupu, a zamenio ga je Jadranko Stanković.

Grupa je takođe imala problem sa imenom pošto je Ismet poneo pravo na ime sa sobom. Pošto su bili opšte poznati po svojoj pesmi "Kad bih bio bijelo dugme", odlučili su da promene ime u Bijelo dugme. Promena se zvanično desila 1. januara 1974.