Justin Ahomadégbé-Tomêtin

(Preusmjereno sa stranice Justin Ahomadegbé-Tomêtin)

Justin Ahomadégbé-Tomêtin (Abomey, 16. siječnja 1917.Cotonou, 8. ožujka 2002.) bio je beninski političar, najaktivniji dok je država bila znana kao Republika Dahomej. Ahomadégbé-Tomêtin je bio jedan od tri dominantna dahomejska političara, zajedno s Hubertom Magom i Sourou-Miganom Apithyjem, a tokom svoje karijere je služio kao premijer i predsjednik Dahomeja.

Justin Ahomadégbé-Tomêtin
Justin Ahomadégbé-Tomêtin

Mandat
25. siječnja 1964. – 29. studenog 1965.
Prethodnik Christophe Soglo
Nasljednik Christophe Soglo

Predsjednik Dahomeja
(vršitelj dužnosti)
Mandat
27. studenog 1965. – 29. studenog 1965.
Prethodnik  Sourou-Migan Apithy
Nasljednik Tahirou Congacou (v.d.)

Mandat
7. svibnja 1972. – 26. listopada 1972.
Prethodnik  Hubert Maga
Nasljednik Mathieu Kérékou

Rođenje 16. siječnja 1917.
Benin Abomey, Benin
(tada Francuska Francuska Zapadna Afrika)
Smrt 8. ožujka 2002.
Benin Cotonou, Benin
Politička stranka UDD
Zanimanje stomatolog

Rodio se 1917. godine u Abomeyju, bivšoj prijestolnici dahomejske monarhije. Nakon školovanja u École William Ponty, odlazi u Dakar na studij stomatologije; u međuvremenu je kratko služio u francuskoj vojsci, a po završetku studija je otvorio ordinaciju u Porto-Novu. U politici se aktivirao nakon Drugog svjetskog rata te se probijao u snažnoj regionalističkoj sceni zajedno s Magom i Apithyjem; Ahomadégbé-Tomêtin je dominirao jugozapadnim dijelom zemlje, dok su Maga i Apithy imali svoja uporišta na sjeveru, odnosno jugoistoku. Njih su trojica činili tzv. "troglavu neman" dahomejske politike i dominirat će, uz manje prekide, nacionalnom politikom sve do Kérékouovog puča.

Od travnja 1959. do studenog 1960. godine bio je predsjednik Narodne skupštine, a nakon što je Republika Dahomej 1. kolovoza 1960. godine stekla nezavisnost, Ahomadégbé-Tomêtin se aktivno pokušavao domoći predsjedničke funkcije. Njegovo otvoreno djelovanje protiv Mage kulminiralo je osudom za planiranje atentata 1961. godine. Iako ga je Maga pomilovao već 1962. godine, Ahomadégbé-Tomêtin je po izlasku na slobodu bio prilično ograničen u svom djelovanju jer je Maga u međuvremenu prilično efektno ugušio opoziciju i ograničio slobodu medija.

Nakon što je pučist Christophe Soglo u siječnju 1964. godine odstupio s vlasti, Ahomadégbé-Tomêtin je postao premijer Dahomeja, dok je Sourou-Migan Apithy postao predsjednik. Nakon što je Apithy 27. studenog 1965. godine odstupio s predsjedničke funkcije, Ahomadégbé-Tomêtin je do 29. studenog bio vršitelj dužnosti predsjednika, samo da bi toga dana odstupio s obje funkcije koje je držao. Kada je Christophe Soglo 1965. godine ponovo preuzeo vlast u zemlji, Ahomadégbé-Tomêtin je izgubio svoj utjecaj u zemlji, koja je ušla u period česte vojne vlasti.

Svoj povratak u politiku imao je 1970. godine, kada je zajedno s Magom i Apithyjem postao dio vladajućeg Predsjedničkog vijeća u Dahomeju, koje je proizašlo iz neuspjelih predsjedničkim izborima, na kojima je sporno pobijedio Ahomadégbé-Tomêtin. Predsjedničko vijeće figuriralo je po dvogodišnjem rotirajućem modelu, prema kojemu je Maga vodio državu od 1970. do 1972. godine, dok je Ahomadégbé-Tomêtin 7. svibnja 1972. godine postao predsjednik. Međutim, njegova vlast u Dahomeju nije dugo trajala, s obzirom da ga je u listopadu iste godine u puču svrgnuo Mathieu Kérékou, koji je preuzeo vlast u zemlji i kasnije uveo socijalizam. Ahomadégbé-Tomêtin je, zajedno s ostalim članovima vijeća, zatvoren; pušteni su 1981. godine.

Neaktivan do formiranja demokratskog Benina, Ahomadégbé-Tomêtin je 1991. godine postao parlamentarni zastupnik, ostajući na toj funkciji do 1995. godine. Stranku je vodio sve do svoje smrti u Cotonouu 2002. godine; Ahomadégbé-Tomêtin je u trenutku svoje smrti bio posljednji živući član dahomejskog trijumvirata.

Literatura uredi