Justice League (na engleskom: "Liga pravde"), također poznata kao Justice League of America ("Liga pravde Amerike") ili JLA, je fiktivni tim superheroja koji se pojavio u stripovima u izdanju DC Comics.

Prvi put se pojavila u časopisu The Brave and the Bold #28 (februar/mart 1960) i originalno sastojala od likova kao što su Superman, Batman, Wonder Woman, Flash (Barry Allen), Green Lantern (Hal Jordan), Aquaman i Martian Manhunter. Sastav se sa godinama mijenjao tako da su članovi bili Green Arrow, Atom, Hawkman, Hawkgirl, Black Canary, Zatanna, Captain Marvel, Plastic Man, Elongated Man, Red Tornado, drugi Zeleni obadi kao i brojni drugi. Tim je u oktobru 1960. dobio vlastiti strip-naslov kada je izdan prvi časopis, a posljednji (#261) u aprilu 1987. Kroz godine su se isprofilirale brojne verzije i sekcije tima kao Justice League America, Justice League Europe, Justice League International, Justice League Task Force, Justice League Elite i Extreme Justice.

Zahvaljujući tome što je sadržavaju najpopularnije DC-ove likove, Justice League je i sam bio popularan kao koncept. On je kasnije korišten u klasičnoj animiranoj seriji Super Friends (1973–1986), kao i nikada produciranoj igranoj seriji Justice League of America, animiranoj seriji Justice League (2001–2004) i Justice League Unlimited (2004–2006).

Eksterni linkovi uredi