Jūrmala

(Preusmjereno sa stranice Jurmala)

Jurmala (let. Jūrmala – "Obala"; nem. Rigastrand, Rigasche Strand – "Riška Plaža"; polj. Jurmała) je peti po veličini grad u Letoniji, smešten u središnjem delu države, blizu glavnog grada Rige. Grad čini i samostalnu gradsku opštinu.

Jūrmala
let. Jūrmala
Plaža u Jūrmali
Plaža u Jūrmali
Plaža u Jūrmali
Zastava Jūrmale
Zastava
Grb Jūrmale
Grb
Koordinate: 56°58′N 23°45′E / 56.967°N 23.750°E / 56.967; 23.750
Država  Latvija
Općina Grad Jūrmala
Vlast
 - Gradonačelink Gatis Truksnis
Površina
 - Ukupna 100 km2
Stanovništvo (2016.)[1]
 - Grad 57.371 stan.
 - Gustoća 573,7 st./km2
Službene stranice
jurmala.lv
Karta
Položaj Jūrmale u Latviji
Položaj Jūrmale u Latviji

Položaj Jūrmale u Latviji

Jūrmala je najznačajnije i najpoznatije primorsko letovalište Letonije na Baltičkom moru, pre svega zahvaljujući prigradskom položaju u odnosu na Rigu.

Prirodni uslovi uredi

Grad Jūrmala je smešten u središnjem delu Letonije. Od glavnog grada Rige grad je udaljen svega 20 km zapadno (preko predgrađa gradovi su spojeni).

Reljef: Jūrmala se nalazi u istorijskoj pokrajini Vidzema. Grad se razvio na obali Riškog zaliva Baltičkog mora, kod ušća reke Lielupe u more. Tle oko grada je ravničarsko i močvarno.

Klima: U Jūrmali vlada kontinentalna klima.

Vode: Grad Jūrmala se obrazovao na obali Riškog zaliva Baltičkog mora, na poluostrvu između mora i reke Lielupe, koje dugačko 25 km, a široko oko 3 km. Grad se stoga razvio velikom dužinom ka moru, što je bilo idealno za razvoj letovališta.

Istorija uredi

Područje Jūrmale bilo je naseljeno još u vreme praistorije. Sve do 19. veka ovde se nalazilo nekoliko malih, primorskih sela, koja su se razvojem turizma razvila u gradsko naselje tokom 19. i početkom 20. veka.

1920. godine Jūrmala je priključena novoosnovanoj Letoniji. 1940. godine priključena je Sovjetskom Savezu, ali je uskoro pala u ruke Trećeg Reicha (1941-44.). Posle rata grad je bio u sastavu Letonske SSSR, da bi se ponovnim uspostavljanjem letonske nezavisnosti 1991. godine našao u granicama Letonije. Status grada Jūrmala je dobila tek 1959. godine.

Stanovništvo uredi

 
Pešačka ulica u Jūrmali

Sa približno 55 hiljada stanovnika Jūrmala je peti grad po veličini u Letoniji. Međutim, od vremena nezavisnosti (1991. godina) broj stanovnika je opao (1989. - preko 60 hiljada st.). Razloga za ovo je nekoliko - iseljavanje Rusa i drugih „sovjetskih“ naroda u matice, odlazak mladih u inostrastvo ili Rigu zbog bezperspektivnosti i nezaposlenosti, negativan priraštaj.

Etnički sastav: Matični Letonci čine nešto više od polovine gradskog stanovništva. Nacionalni sastav je sledeći:

Znamenitosti uredi

Jūrmala je poznata kao najvažnije letonsko letovalište na Baltiku, a nekada je bila poznata i u celom Sovjetskom Savezu. Najvažnija odlika koja doprinela naglom razvoju turizma je blizina Rige i potreba njenih stanovnika za vikend-turizmom, ali i posebna vetrovitost naselja, koja mu da je odlike „vazdušne banje“.

Partnerski gradovi uredi

Galerija uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi