Jurjevski noćni ustanak

Jurjevski noćni ustanak (estonski: Jüriöö ülestõus) naziv je za pobunu estonskih seljaka protiv stranih vlasnika njihovih feudalnih gospodara.

Jurjevski noćni ustanak

Karta tijeka Jurjevskog ustanka
Datum 23. travnja 1343.1345.
Lokacija Estonija
Ishod Ustanak ugušen, Danska prodaje svoje posjede u Estoniji Livonskom redu
Sukobljene strane
Estonski kmetovi Teutonski red
 Danska
Komandanti i vođe
Vesse iz Oeselije† Burchard von Dreileben
Danska Bertram von Parembeke
Danska Stigot Andersson

Estoniju su početkom XIII. vijeka osvojili križari iz Danske i Njemačke, nametnuli poreze i pokušali Estonce podvrgnuti feudalnom poretku, prisiljavajući ih da postanu kmetovi. Ustanak u estonskoj sjevernoj pokrajini Harria, u noći uoči blagdana Svetog Jurja počeo je javnim odbacivanjem nametnutog kršćanstva i pokoljem svakog tko je govorio njemačkim jezikom. Pobijeno je oko 1,800 ljudi.

Ustanici su zapalili cistercitski samostan Padise gdje su pobili 28 redovnika, opkolili Reval (današnji Tallinn) i izabrali svoje vođe, koje tadašnje njemačke kronike nazivaju "kraljevima". Estonski ustanak naposljetku je ugušen u krvi dolaskom teutonaca, a tri godine kasnije, Danci su prodali svoj dio današnje Estonije križarskom Livonskom redu za 19,000 kelnskih maraka. Danci su više od jednog stoljeća vladali Estonijom iz svog uporišta Lyndanisse (Tallinn), a podignuta utvrda na latinskom se nazivala Castrum danorum (srpskohrvatski: "danski dvorac"). Zanimljivo je da se današnji glavni grad Estonije naziva Tallinn, što je skraćenica izvornog oblika Taani linna, što na estonskom znači Danski dvorac.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi