Jurica Pađen (3. veljače 1955.) hrvatski je glazbenik.

Jurica Pađen
Lični podaci
Ime po rođenjuJurica Pađen
Datum rođenja3. veljače 1955.
Mjesto rođenjaZagreb, Hrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeGlazbenik
Muzički rad
Period aktivnosti1978.-
ŽanrPop glazba, Rock
InstrumentGitara

Rođen je u Zagrebu, gdje odrasta na temeljima glazbe The Beatlesa koji ga i motiviraju za upis u glazbenu školu. Upisao je klasičnu gitaru, a već nakon niže glazbene škole počinje svirati i skladati svoje prve rock pjesme. Nakon završene glazbene škole, priključuje se Grupi 220, koja se kasnije transformira u "Parni valjak", i s njom ostaje 3 godine.

Godine 1978. osniva grupu "Aerodrom" s kojom snima 5 studijskih albuma, a 1987. prelazi u "Azru" i s njom ostaje 3 godine. U međuvremenu je svirao i po bivšem SSSR-u odakle nosi u sebi neke nove utjecaje na svoju buduću glazbu koju će raditi.

Zajedno s Tomislavom Šojatom 1994. osniva "Pađen band". Snimaju 3 studijska albuma te Greatest hits i jedan album za vanjsko tržište. Zajedno su ponovo okupili sastav "Aerodrom" 2001. godine, te snimaju i 13. prosinca 2001. objavljuju album Na travi u izdanju Croatia recordsa pod etiketom Master musica.

Godine 2007. objavljuju album pod nazivom "Rock @ Roll", ukupno jedanaesti album zagrebačkog rock sastava “Aerodrom”.

Jurica je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski glazbenik mnogim hrvatskim glazbenicima, a najzapaženiji je ipak kao autor mnogih hit pjesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma.

Bio je članom glazbenih sastava:

Samostalni album

uredi

Croatia records mu izdaje u lipnju 2005. godine prvi samostalni album Žicanje, s 15 instrumentalnih pjesama za sve koji vole zvuk gitare.