Jure Vujić (Knin, 26. siječnja 1965.) je hrvatski pravnik, diplomat, politolog, esejist, povratnik iz hrvatskog iseljeništva, hrvatsko-francuski pisac i mislilac. Stručno se bavi geopolitikom, geostrategijom i istraživanjima međunarodnih odnosa.

Životopis uredi

Rođen je u Kninu 26. siječnja 1965. godine. Srednje je školovanje imao u Franucskoj. U Parizu je završio je gimnaziju filozofije i književnosti.

Na Pariškom je sveučilištu pravnih, društvenih i gospodarskih znanosti (Paris II) diplomirao pravo. 1995. je godine položio pravosudni ispit.

Bio je prvi civilni polaznik na Ratnoj Školi oružanih snaga Republike Hrvatske Ban Josip Jelačić. Diplomirao je 2006. godine.

Pisao je članke za hrvatske i međunarodne znanstvene časopise. Objavio je stotinjak znanstvenih članaka na području geopolitike, sociologije i filozofije.

Piše za hrvatske dnevnike i tjednike Fokus, Vjesnik, Vijenac,[1] Kolo, [2] portal Hrsvijet.net,[3][4] francuske časopise Au fil de l’Epee, Eurasia, Geostrategie, Krisis, Elements, Infoguerre i druge.

Obnašao je dužnost pročelnika Odjela za politologiju Matice hrvatske.

Član je Pariške odvjetničke komore.

Emisija Crveno i Crno.hr uredi

Od 2017. godine i nadalje, Jure Vujić je bio autor i voditelj TV emisije „Crveno i Crno.hr“ ( urednik Krešimir Čokolić) na HRT 3. Emisija koja suprotstavlja desno - lijevo i razotkriva pozadinu ideologije nije klasični talk-show o aktualnoj dnevnoj politici, već je zamišljena i koncipirana kao studijska emisija intelektualaca različitih svjetonazora, koji na pluridisciplinarni način raspravljaju o aktualnim i tabuiziranim društvenim, politološkim, kulturnim, sociološkim i filozofskim temama.

Po mišljenju Jure Vujića „Misao voditelja emisije jest pokušati, kroz dijalošku raspravu pojmovne dekonstrukcije konformističke i medijsko uvjetovane teze vladajuće političke korektnosti, suprotstaviti različita i svjetonazorski oprečna gledišta (konzervativno-liberalno, desno-lijevo, ali i drugih) stručnjaka, sociologa, filozofa i intelektualaca na raznim aktualnim i često tabuiziranim temama. Na taj bi se način, kroz argumentirane rasprave, mogli demistificirati binarni pogledi i stavovi te pružiti javnosti dubinski uvid u slojevitost i složenost suvremenih društvenih tema, a ujedno i doprinijeti dijaloškoj medijskoj kulturi. Danas smo svjedoci opće pojmovne zbrke,  procesa opće relativizacije, a često su same riječi i pojmovi ispražnjeni od značenja. Stoga odabir tema, gostiju, kao i format emisije, nastoji razlučiti što je subjektivno i objektivno, prepoznati što je simptom, a što je uzrok nečega, što je pogrešno ili ispravno, slobodno samostalno, a naslijeđeno.“

U toj  se emisiji ( više od dvadesetak emisija) u kojoj su nastupala brojni i strani domaći intelektualci,  nastojalo razotkriti što se krije 'iza zavjesa' ideologije političke korektnosti, iza predrasuda, uvjetovanih refleksa općeg društvenog konformizma i jednoumlja.

[1] Arhivirano 2021-04-20 na Wayback Machine-u https://direktno.hr/direkt/hrt-ova-emisija-suprotstavlja-desno-lijevo-i-razotkriva-pozadinu-ideologije-89055/

Djela i ideje uredi

U Knjizi „« La modernité à l’épreuve de l’image ». L'obsession visuelle de l'Occident" (Modernitet i slika-vizualna opsjednutost Zapada“) na francuskom jeziku i u izdanju poznatog izdvača L'Harmattan, Vujić analizira mutaciju mentalne strukture hipermodernog Zapada, u kojemu se postpuno od doba Renesanse sve do danas događa složena mutacija kolektivnog kao i individualnog pogleda na svijet, što odražava radikalnu promjenu zapadne epistemologije percipiranja i interpretiranja svijeta . Nakon doba "kulture kao slike" naspram "kulture kao teksta" možda se nalazimo u drugoj vrsti redukcije - one vizualne svijesti i svjevrsnoga internaliziranog videocentrizma koje disolvira nasljeđe zapadno-europske metafizike koja je prožimala društvene i humanističke znanosti sve do kraja XX. stoljeća. Takav dugi autonomizacije i emancipacije slike od jezika, govora i pisma, razotkriva filozofske i metapolitičke matrice tzv. zapadno-skopije, kao svojevrsna vizualna opsjednutost.

Napisao je knjige:

  • Fragmenti geopolitičke misli, 2004., ISBN 9539768888
  • Hvalospjev izmicanju - Eloge de l’esquive, 2006., ISBN 9532071113
  • Geopolitičko značenje Republike Hrvatske u Regiji Mediteran, 2007., ISBN 9789537010782
  • Trg Maršala Tita - Mitovi i realnosti titoizma, 2007., ISBN 9789539588302
  • Intelektualni terorizam - heretički brevijar, 2007., ISBN 9789539969835
  • Hrvatska i Mediteran: geopolitički aspekti, 2008., ISBN 9789537010782
  • Kad anđeli utihnu: apokrif Ante Gotovine, 2009., ISBN 9789535565604
  • Nord Sud L'honneur du vide, filozofski eseji, izdavač: NSE-Bruxelles
  • Anamneses et transits, filozofski eseji, izdavač: NSE-Bruxelles
  • L’Ailleurs europeen, izdavač: Avatar, Paris
  • La Modernite a l epreuve de l'image-l'obsession visuelle de l'Occident, l'Harmattan, Paris, 2013.
  • Rat svjetova: Euroazijanizam protiv Atlantizma, izdavač: Jesenski i Turk

Suautor je u zbornicima:

  • Geopolitički aspekti nafte i vode, 2008.
  • European Union and global democracy, 2009.
  • Represija i zločini komunističkog režima u Hrvatskoj, 2012.

Izvori uredi

  1. Jure Vujić: Treba li hrvatska ljevicu i desnicu Arhivirano 2013-03-12 na Wayback Machine-u, 10. ožujka 2013., Croative.net/Vijenac/hrsvijet
  2. Franjo Tuđman - obnovitelj hrvatskog "suverenizma", piše Jure Vujić, Kolo, 2010., Broj 03-04, ISSN 1331-0992
  3. Jure Vujić: Je li hrvatska nacija politička? , Hrsvijet.net, 18. travnja 2013.
  4. Jure Vujić: Duh hrvatske palanke neće doživjeti katarzu

Vanjske poveznice uredi