Junebug[2] je američki igrani film snimljen 2005. godine u režiji Fila Morisona u kojoj nastupaju Embet Dejvids, Alesandro Nivola, Ejmi Adams i Bendžamin Makenzi.

Junebug
kino-poster
RežijaPhil Morrison
ProducentMindy Goldberg
ScenarioAngus MacLachlan
UlogeEmbeth Davidtz
Amy Adams
Benjamin McKenzie
Celia Weston
Alessandro Nivola
Scott Wilson
MuzikaYo La Tengo
FotografijaPeter Donahue
MontažaJoe Klotz
DistribucijaSony Pictures Classics
Datum(i) premijere
5. 8. 2005 (2005-08-05)
Trajanje106 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1 mil. $
Bruto prihod3,399.228 $[1]

Radnja prati Madlen koja iz Čikaga putuje za Severnoj Karolini kako bi ubedila lokalnog umetnika da izloži slike u njenoj galeriji i posetila porodicu svog supruga.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sandens gde je naišao na dobre reakcije i osvojio nagradu žirija za najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Ejmi Adams). Nakon bioskopske premijere filma, Adamsova je bila nominovana za brojne druge nagrade, uključujući Oskara, Spirit i Nagradu Udruženja filmskih glumaca.

U Srbiji je prikazan pod naslovom Pridošlica.

Radnja uredi

Novopečena mlada Madlen, vlasnica galerije u Čikagu, putuje za Severnoj Karolini, kako bu ubedila lokalnog samoukog umetnika (Frenk Hojt Tejlor) da izloži svoja dela u njenoj galeriji i koristi ovu priliku da poseti porodicu svog supruga Džordža (Alesandro Nivola), čija se kuća nalazi u blizini.

Tamo se susreće sa njegovom zlovoljnom majkom Peg (Silija Veston), uzdržanim ocem Judžinom (Skot Vilson), ozlojeđenim bratom Džonijem (Bendžamin Makenzi), koji i dalje živi u porodičnom domu sa svojom ženom Ešli (Ejmi Adams), koju je oženio pre zavreštka srednje škole. Odnosi između njih dvoje su nategnuti, i dok Džoni uči za diplomu i istovremeno radi u prodavnici Replacements Ltd, trudna Ešli se nada da će dete rešiti njihove bračne probleme.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Embet Dejvids Madlen Džonsten
Alesandro Nivola Džordž Džonsten
Ejmi Adams Ešli Džonsten
Bendžamin Makenzi Džoni Džonsten
Silija Veston Peg Džonsten
Skot Vilson Judžin Džonsten
Frenk Hojt Tejlor Dejvid Vork

Izvori uredi

  1. «Junebug» Box Office Mojo
  2. Naslov se odnosi na cotinis nitida, vrstu bube koja obitava na Jugoistoku SAD

Vanjske veze uredi