Julija Livila (lat. Iulia Livilla[1], također poznata i kao Iulia Germanici Caesaris filia[2][3][4] ili Livilla Germanici Caesaris filia[5]) (Lezbos, početak 18 - Pandaterija (suvremeni Ventotene) (?), kraj 41/početak 42.) bila je rimska plemkinja iz Julijevsko-Klaudijevske dinastije, poznata kao najmlađe dijete Germanika i Agripine Starije, odnosno najmlađa sestra cara Kaligule.

Rodila se kada joj je otac putovao na Istok gdje bi nadgledao tamošnje provincije. Godinu dana kasnije je Germanik umro, te se Agripina sa djecom vratila u Rim. Odrasla je u kući bivše carice Livije, a kao dijete bila vjerena za Kvintilija Vara. Kada je Kvintilije 27. pao u nemilost, vjerena je za Marka Vinicija, za koga se oženila i koji je potom služio kao konzul i prokonzul u Aziji. Nakon što joj je brat Kaligula došao na vlast, prema antičkim izvorima je uživala niz počasti, ali se slično kao i sestre Druzila i Agripina Mlađa odala razvratu, te imala incestuozne veze s bratom te bila prostituirana. Godine 39. je zajedno s Agripinom bila upetljana u zavjeru protiv Kaligule, te ju on njih dvije protjerao na Pontinske otoke. Nakon Kaligulinog ubistva je vraćena u Rim naredbom novog cara (i njenog strica) Klaudija. Vrlo brzo je, međutim, došla u nemilost Klaudijeve supruge Mesaline, te je na njen nagovor - pod optužbom za preljub - protjerana na Pandeteriju. Tamo je krajem 41. ili početkom 42. pogubljena po Klaudijevom naređenju, najvjerojatnije izgladnjivanjem.

U popularnoj kulturi uredi

U romanu Ja, Klaudije Roberta Gravesa se navodi kao Lezbija, najvjerojatnije kao referenca na otok gdje je rođena. U britanskoj TV-seriji The Caesars iz 1968. ju je tumačila Jenny White, a u filmu Kaligula iz 1979. Mirella d'Angelo.

Napomene uredi

  1. E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a. (edd.), Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III (PIR), Berlin, 1933 - I 674
  2. CIL,6,3998
  3. CIL,6,10563
  4. CIL,6,4362
  5. CIL,6,891