Julian Assange

Julian Assange

Julian Assange u 2010.
Rođen/a 3. srpnja 1971. [1][2][3]
Townsville, Queensland, Australija

Julian Paul Assange (Townsville, Queensland, 3.7. 1971.) australski je novinar i internet aktivist[4]. Najpoznatiji je po internetskoj stranici WikiLeaks, čiji je glasnogovornik i urednik. Prije radnje na stranici, bio je student fizike i matematike te računalni programer.

ŽivotopisUredi

U svojoj 16. godini Sanž je počeo da se bavi hakerisanjem. Uhapšen je 1991. zbog upada na računare. Izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice, ali je zbog dobrog vladanja osuđen na novčanu kaznu od 2100 australijskih dolara.

Assange je osnovao kontroverznu WikiLeaks stranicu 2006. na svom kućnom serveru. Odonda Assange godišnje objavljuje više od 100 tisuća dokumenata Sjedinjenih Američkih Država koji su vezani uz rat u Iraku i Afganistanu.

Od 30. novembra 2010., Interpol ga je smjestio na crveni popis traženih osoba.[5][6] Tjeralica se temeljila na zahtjevu Švedske gdje je protiv njega bila pokrenuta, prekinuta, a onda ponovno pokrenuta istraga zbog silovanja navodno počinjenog u ljeto 2010. Dana 7. decembra 2010. Assange se u Londonu predao Scotland Yardu te se protiv njega vodio postupak oko eventualnog izručenja. Iskoristivši kaucijom osiguranu obranu sa slobode, Assange se 19. juna 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu i zatražio azil, koji mu je odobren 17. augusta iste godine nakon što je Švedska odbila dati diplomatske garancije da nakon tamošnjeg suđenja (ako do njega dođe) neće biti izručen SADu.

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi