Julia Louis-Dreyfus

Julia Louis-Dreyfus
glumica, komičarka

Louis-Dreyfus 2012
Biografske informacije
Rođenje 13. januar 1961. (1961-01-13) (dob: 60)
Sjedinjene Američke Države New York, SAD
Supružnik Brad Hall
(1987–; 2 djece)
Profesionalne informacije
Zanimanje glumica, komičarka
Opus
Djelatni period 1982 -
Znamenite uloge
različite uloge u Saturday Night Live
Elaine Benes u Seinfeld
Christine Campbell u The New Adventures of Old Christine
Selina Meyer u Veep

Julia Elizabeth Scarlett Louis-Dreyfus (13.1. 1961.-) je Emmyjima, Zlatnim globusom i Nagradom SAG nagrađena američka glumica i komičarka koja je popularnost stekla ulogom Elaine Benes u NBC-jevom sitcomu Seinfeld 1990-ih. Trenutno nastupa u ulozi američke potpredsjednice u TV-seriji Veep.

BiografijaUredi

Julia Louis-Dreyfus se rodila u New Yorku u bogatoj francusko-američkoj porodici poznatoj po vlasništvu nad Louis Dreyfus Group, međunarodnom trgovačkom tvrtkom. Njeni djed i baka po očevoj strani su Dolores Neubauer i Pierre Louis-Dreyfus, članovi francuskog pokreta otpora za vrijeme drugog svjetskog rata. Majka joj je Judith Bowles, a otac francuski milijarder Gérard Louis-Dreyfus (koji je 1940-ih promijenio ime u William).[1] Rođak Robert Louis-Dreyfus je bivši generalni direktor Adidasa (1993–2001). Julia Louis-Dreyfus je tvrdila da je u rodu s Alfredom Dreyfusom, kapetanom francuske vojske židovskog porijekla poznatim po Dreyfusovoj aferi, ali te tvrdnje nisu potvrđene [1].

Odrasla je u Bethesdi u Marylandu, i diplomirala u elitnoj privatnoj gimnaziji Holton-Arms School. Nakon toga se upisala na Northwestern University u Evanstonu, gdje je studirala dramu i bila članica sestrinstva Delta Gamma. Iako je studije napustila, na njima je upoznala studenta Brada Halla za koga se vjenčala 1987. godine. S njim ima dva sina - Henryja (1992) i Charlesa (1997).

Odabrana filmografijaUredi

 
Jerry Seinfeld i Julia Louis-Dreyfus na dodjeli nagrada Emmy 1997. godine

IzvoriUredi

  1. Forbes World's Richest People. Gérard Louis-Dreyfus & family

Eksterni linkoviUredi