Judit Polgar (mađ. Polgár Judit; rođena 23. jula 1976.) je mađarska šahistkinja. Kao najbolja ženska šahistkinja u istoriji, nalazi se na 14. mestu na aprilskoj listi 2006 FIDE s rejtingom od 2711 poena, jedina žena među prvih 100 šahista. Osvojila je titulu muškog velemajstora 1991. s 15 godina i 4 meseca, oborivši rekord Bobija Fišera iz 1958. koji je do tada bio najmlađi velemajstor.

Judit Polgar


Puno ime Judit Polgar
Datum rođenja 23. jula 1976.
Država  Norveška
Titula Velemajstor

Poreklo uredi

Judit Polgar je iz porodice jevrejskog porekla iz Budimpešte, Mađarska. (Veći deo njene porodice je ubijen u Holokaustu, a njena baba je preživela Aušvic). Ona i njene dve starije sestre (Žuža (velemajstor) i Sofija (internacionalni majstor)) bile su deo obrazovnog eksperimenta njihovog oca Lasla, koji je pokušao da dokaže da deca mogu da postignu izuzetne rezultate ako se posebno obučavaju od najranijih godina. „Geniji se stvaraju, oni se ne rađaju“, bila je njegova teza. Laslo i njegova žena Klara su obrazovale svoju decu kod kuće, a šah im je bio najvažniji predmet.

Ostatak Juditine porodice je kasnije emigrirao (Sofija je s roditeljima otišla u Izrael, Žuža u Njujork), ali je Judit ostala u Mađarskoj i udala se za Gustava Fontsa, hirurga-veterinara iz Budimpešte.

Karijera uredi

Judit Polgar se smatra najjačom šahistkinjom svih vremena. Podučavala ju je i starija sestra Žuža, (koja je bila svetska šampionka u šahu, a i dalje je druga najjača šahistkinja na svetu [1],[2]). Judit je uvek više volela da igra na muškim takmičenjima, od početka jasno stavljajući do znanja da želi da postane svetska šampionka u muškoj konkurenciji. Njen stalni uspon u svetsku šahovsku elitu u prethodnim godinama postavlja otvoreno pitanje da li će postići taj cilj. Judit je pobeđivala skoro sve vrhunske svetske šahiste, uključujući i bivšeg svetskog šampiona Garija Kasparova, koga mnogi smatraju najjačim šahistom svih vremena.

Na aprilskoj FIDE rejting listi 2003, Judit je sa rejtingom od 2715 poena ušla u 10 najbolje rangiranih šahista, kao prva žena koje je ikada ušla među prvih deset. Iste godine Judit je postigla najveći uspeh: osvojila je drugo mesto, bez poraza, na šahovskom turniru 19. kategorije u Vajk an Zeu, Holandija, samo pola poena iza indijske zvezde Ananda i poenom više od svetskog šampiona Vladimira Kramnika. [3]

Judit Polgar je 2004. odsustvovala neko vreme iz šaha da bi rodila sina Olivera. Zbog toga je smatrana neaktivnom i nije bila na januarskoj rejting listi 2005. Njena sestra Žuža, vratila se šahu u to vreme i ponovo privremeno postala najbolje rangirana šahistkinja.

Judit Polgar se vratila šahu na turniru u Vajk an Zeu 15. januara 2005. s rezultatom od 7 poena u 13 partija. Zbog toga se vratila na rejting listu. U maju je postigla još bolji rezultat na jakom turniru u Sofiji, Bugarska, gde je osvojila treće mesto. To joj je omogućilo da povrati osmo mesto među najbolje rangiranim šahistima na svetu.

U septembru 2005, Judit je postala prva žena koja se borila za titulu svetskog šahovskog šampiona. Međutim, igrala je razočaravujuće slabo i bila poslednja među osam takmičara. Najdžel Šort je kritikovao njen siromašan repertoar otvaranja, a neki su pretpostavljali da je platila danak odsustvovanju zbog porođaja, iako je imala dobre rezultate na dva turnira te godine.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi