Az igazi

(Preusmjereno sa stranice Judit - 3 lica jedne ljubavi)

Judit - 3 lica jedne ljubavi (mađarski Az igazi, engleski Portraits of a Marriage; doslovni mađarski prijevod [Onaj] Pravi) mađarski je dramski roman iz 1948. kojeg je napisao Sándor Márai. Po strukturi roman struje svijesti, radnja se odvija oko ljubavnog trokuta između jednog imućnog muškarca i dvije žene, s tim da se svako od tri poglavlja izlaže iz perspektive jednog od triju likova, koji svi izlažu svoje osjećaje i perspektivu. Márai je nedugo nakon objave romana napustio Mađarsku 1948., ali je Judit ponovno otkrivena 2011. kada je objavljena u drugom izdanju sa novim engleskim prijevodom.[1]

Judit - 3 lica jedne ljubavi
Korice romana
Autor(i)Sándor Márai
Originalni naslovAz Igazi
Naslov prijevodaPortraits of a Marriage
PrevodilacXenia Detoni
Država Mađarska
Jezikmađarski
Žanr(ovi)drama, tragedija, psihološki, romansa
Izdavač Knopf Doubleday Publishing Group
Mirakul
Datum izdanja1948.
Drugo izdanje
1980.
Vrsta medijatvrde korice
Stranica415
ISBN9537164128
OCLC broj635461175

Knjiga izlaže osobne filozofije koje je autor skupio preko života: njegov stav o istini, društvenoj klasi, prijateljstvu, usamljenosti, ljubomori, ljubavi, moralu buržoazije, kulturi, novcu i smrti.[2]

Radnja uredi

Budimpešta. Marika, sada u svojim 50-ima, priča prijateljici kako je bila u braku sa imućnim Peterom te da ga je voljela, ali da je osjetila kako on nikada nije potpuno volio nju, nego da je bio rezerviran. Dobili su dijete, sina, ali je ovaj umro sa dvije godine od šarlaha. Zatim je umro i Peterov otac, bogati vlasnik tvornice. Marika je pokušala osvojiti srce svojeg supruga, putovala s njim u inozemstvu te odlazila na romantičnu večeru, ali je uvijek osjetila da je on rezerviran. Iako nije podnosila Peterovog prijatelja, umjetnika Lazara, on joj je dao do znanja da je njen suprug zaokupljen nečim drugim te da bi sama to trebala otkriti. Kada je Marika pronašla ljubičastu vrpcu u novčaniku Petera, otišla je do kuće njegove majke, te tamo naišla na sluškinju Judit Alonzo. Pažljivijim promatranjem, uočila je da Judit ima fotografiju Petera te otkrila da ju je on zaprosio jednog Božića, prije nego se oženio, ali da ga je Judit odbila.

Judit je potom otišla raditi kao sobarica u Englesku, u Liverpool, gdje je bila dvije godine. Kada se vratila, nazvala je Petera te je ovaj napustio svoju kuću i otišao živjeti u hotelu na obali Dunava, u blizini hotela gdje se smjestila Judit. Peter je naposlijetku zatražio razvod od Marike, a čim je to dobio, zaručio se i oženio s Judit. Ona u trećem poglavlju u krevetu priča svojem mlađem ljubavniku u Rimu, bubnjaru, kako je imala 16 godina kada se zaposlila u kući Peterove majke, dok je Peter bio 14 godina stariji od nje. Priznala je da joj se Peter gadio kad ju je zaprosio jer je mrzila bogataše pošto je odrasla u krajnjoj bijedi i siromaštvu. Ipak, deset godina kasnije, stavila mu je vrpcu u novčanik te tako pokrenula lančanu reakciju kojom je na kraju dobila njega za supruga. Tražila je sve više novaca od njega, i on joj je davao jer je mislio da voli kupovati. Međutim, jako se naljutio kada je otkrio da ne troši novac na ništa, nego da skoro pa krade novac od njega i stavlja ga na svoj račun, iako su u braku. Nakon nekog vremena, razveli su se. Sedam godina kasnije, nakon opsade Budimpešte, Judit je ponovno srela Petera koji je u međuvremenu izgubio sav svoj novac, te odlučio otići u Ameriku, ali je ipak zadržao svoje dostojanstvo.

U epilogu bubnjar radi kao barmen u jednom američkom baru u kojem sreće Petera. Usput ispriča kako je Judit bila fascinirana Lazarom koji je tada već odbijao pisati, ali nije htio spavati s njom. Pošla je za njim u Rim, gdje je on umro. Nekoliko desetljeća kasnije, i ona je umrla.

Vanjske poveznice uredi

Bilješke uredi

  1. Earl Pike (3. ožujka 2011). A new translation of Sandor Marai's "Portraits of a Marriage". Cleveland.com. Pristupljeno 2. listopada 2013. 
  2. Liesl Schillinger (25. veljače 2011). Sunday Book Review: With or Without You. New York Times. Pristupljeno 2. listopada 2013.