Juan Alberto Melgar

Juan Alberto Melgar Castro (Marcala, 20. lipnja 1930.San Pedro Sula, 2. prosinca 1987.) bio je honduraški general koji je od 1975. do 1978. godine bio predsjednik Hondurasa; Melgar je na vlast došao svrgnuši diktatora Oswalda Lópeza Arellana s vlasti, samo da bi tri godine kasnije druga vojna frakcija svrgnula njega.

Juan Alberto Melgar

Mandat
22. travnja 1975. – 7. kolovoza 1978.
Prethodnik Oswaldo López Arellano
Nasljednik Policarpo Paz García

Rođenje 20. lipnja 1930.
Honduras Marcala, Honduras
Smrt 2. prosinca 1987.
Honduras San Pedro Sula, Honduras
Supružnik Nora Gúnera de Melgar
Zanimanje general

Rođen u Marcali, Melgar se postepeno uspinjao u vojnoj hijerarhiji vojske Hondurasa. Na početku karijere bio je član počasne predsjedničke garde predsjednika Tiburcija Caríasa Andina, dok je sredinom 70-ih godina postao zapovjednik oružanih snaga; godine 1975. imenovan je državnim tajnikom za upravu i pravosuđe.

Nedugo zatim, nakon što je zemlju potresla afera "Bananagate", Melgar je poveo vojsku protiv korumpiranog predsjednika Oswalda Lópeza Arellana i svrgnuo ga u puču; Melgar je nakon toga preuzeo vodstvo u Hondurasu kao vojni diktator. Za njegova mandata došlo je do potpisivanja sporazuma o medijaciji sa Salvadorom, s kojim je Honduras vodio sukob na granici još od Nogometnog rata 1969. godine, ali i sklapanja ugovora o suradnji s Gvatemalom i Nikaragvom. Promulgirao je i Zakon protiv neosnovanog bogaćenja javnih službenika te je bio zaslužan za pokretanje hidroelektrane "Francisco Morazán".

Početkom kolovoza 1978. godine, frakcija vojske koju je predvodio Policarpo Paz García povela je vojni udar i svrgnula Melgara, zamijenivši jednu vojnu diktaturu drugom. Melgar se povukao i umro od srčanog udara u San Pedro Suli 1987. godine.