Južnonemačka tampon država

Južnonemačka tampon država je naziv za državu čije je stvaranje bilo planirano od strane podunavskih Nemaca 1941. godine. Država je trebalo da obuhvata delove Jugoslavije, Rumunije i Mađarske, odnosno regije Banat, Bačku i Baranju. Prema podacima iz 1910. godine, Nemci bi činili samo 25% stanovništva ove države, dok bi ostatak stanovništva činili Mađari, Rumuni i Srbi.

Teritorija koju bi obuhvatala planirana Južnonemačka tampon država.

Okupacijom i podelom Jugoslavije, Nemci su dobili priliku da svoje planove ostvare samo delimično, odnosno formirali su svoju državnu upravu u jugoslovenskom (srpskom) delu Banata, koji zvanično nije uspostavljen kao posebna država, već kao autonomna teritorija u sastavu Nedićeve Srbije. Jugoslovenske delove Bačke i Baranje koje su Nemci nameravali da pripoje svojoj planiranoj državi okupirala je i anektirala Mađarska, dok traženi delovi Rumunije i Mađarske nisu ni uzimani u obzir za pripajanje državi podunavskih Nemaca od strane Sila osovine, s obzirom da su i ove dve države bile članice tog vojnog saveza.

Porazom Nemačke u Drugom svetsku ratu i obnovom Jugoslavije, nestaje i nemačke uprave u Banatu, a Nemci se najvećim delom iseljavaju iz zemlje.

Vidi još uredi

Izvori uredi