Južni federalni univerzitet

Južni federalni univerzitet (rus. Южный федеральный университет) je univerzitet u Rostovskoj oblasti u Ruskoj Federaciji. Univerzitet je pod drugim imenom počeo funkcionirati 1915. godine, a sa strukturnim promjenama 2006. dobio je sadašnje ime. Danas ga pohađa oko 45 000 studenata.

Južni federalni univerzitet
ruski: Южный федеральный университет
Historija
Osnivanje1915.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
PredsjednikAleksander Belokon
RektorMarina Borovskaja
Akademsko osoblje4,227
Studenti
Broj studenata44,889[1]
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Rostov na Donu
Rostovska oblast
 Rusija
Kampusurbani kampus
Službene stranice
www.sfedu.ru

Istorija uredi

Univerzitet je započeo sa radom 1915. godine kada je zbog Prvog svjetskog rata dotadašnji ruski Univerzitet u Varšavi privremeno preseljen u Rostov na Donu, da bi 5. maja 1917. ruska privremena vlada odlučila zatvoriti Univerzitet u Varšavi sa privremenim sjedištem u Rostovu na Donu, i istoga dana na njegovom mjestu otvoriti Univerzitet u Rostovu na Donu kojemu je današnji univerzitet izravni nasljednik. U periodu od 1915. do 1917. pod njemačkom je okupacijom Univerzitet u Varšavi nastavio da djeluje i u samoj Varšavi, ali su na njemu ostali samo profesori Poljaci. U periodu Ruskog građanskog rata od 1917. do 1920. Rostov na Donu je bio pod kontrolom Bijele Armije tako da su se u tom razdoblju na univerzitetu našli mnogi profesori koji su bili raseljeni sa područja koja je već kontrolirala Crvena Armija. Crvena je Armija zauzela grad u januaru 1920. godine kada su u atmosferi građanskog rata i strane vojne intervencije sa institucije uklonjeni mnogi od profesora u čiju su lojalnost vlasti Sovjetskog Saveza sumnjale. 1925. univerzitet je preimenovan u Državni univerzitet sjevernog Kavkaza, sa namjerom da postane obrazovni centar Sjevernokavkaškog kraja koji se sastojao od današnjeg Južnog federalnog okruga uključujući Krim i Sjevernokavkaškog federalnog okruga.

Izvori uredi

  1. „Facts and Figures on Southern Federal University”. Official website of SFedU. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-01. Pristupljeno October 15, 2011. 

Vanjske veze uredi