Okrug Južni Dablin (engl. County South Dublin, ir. Contae Áth Cliath Theas) je jedan od 3 nova upravna okruga Republike Irske, smešten u njenom istočnom delu, u pokrajini Lenster. Sedište okruga je grad Talat.

Okrug Južni Dablin
County South Dublin / Contae Áth Cliath Theas

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Južni Dablin na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Talat
 
Površina 223 km²
Stanovništvo 265.174 (2011.)
Gustina naseljenosti 1.189,1/km²
 
Registarske tablice D
Veb stranica www.sdcc.ie

Okrug Južni Dablin je izdvojen 1994. godine iz okruga Dablin, koji je tada, zbog svom brojnog stanovništva i velikog značaja, podeljen na četiri uža okruga:

Sva četiri okruga danas čini tzv. Dablinsku regiju.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Južni Dablin se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Reljef: Veći deo okruga Južni Dablin je brdsko područje. Jedino je sever, uz reku Lifi, ravničarskih odlika. Središnji deo brdski, da bi na krajnjem jugu postao planinski - planina Kipur Mest, visine 757 m.

Klima Klima u okrugu Dablin je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najznačajnija voda u okrugu je reka Lifi, koja čini severnu granicu okruga prema okrugu Fingal. U južnoj, planinskoj polovini okruga postoji nekoliko potoka i malih veštačkih jezera.

Stanovništvo uredi

 
Grad Talat, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Južni Dablin živelo je preko 260 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca, ali i dosta stranih useljenika. Poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 2% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Južni Dablin ima gustinu naseljenosti od blizu 1.200 st./km², što je višestruko više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Ceo okrug je dobro naseljen, a posebno priobalni i everni, koji čine seo građevinskog područja Dablina.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi