Južna Georgia i arhipelag Južni Sandwich

Južna Džordžija i Južni Sendwich Otoci (engleski South Georgia and the South Sandwich Islands, španjolski: Islas Georgias y Sandwich del Sur, akronim: SGSSI) su Britanski prekomorski teritoriji u južnom Atlantskom oceanu.

Južna Georgija i otočje Sandwich
South Georgia and the South Sandwich Islands
Zastava Grb
GesloLeo Terram Propriam Protegat" (Lav čuva svoju zemlju)
Državna himna: ""God Save the King""
Položaj Južne Georgije i otočja Sandwich
Glavni gradKing Edward Point
54°17′0″S36°30′0″W
Službeni jezici engleski
Vlada
 -  kralj Charles III
 -  Visoki komesar (High Commissioner) Nigel Haywood
Britanski prekomorski teritoriji
 -  Osnivanje 1985
Površina
 -  Ukupno 3 903 km2
Stanovništvo
 -  Procjena za 30
Valuta Britanska funta (GBP)
Vremenska zona (UTC-4)
 -  Ljeti (DST)  (UTC-3)
Web domena .gs.

Historija uredi

Teritorija je formirana godine 1985. izdvajanjem iz Falklanda kome je dotada administrativno pripadala. Sastoji se od otoka Južna Džordžija, koji je najveći u teritoriji, te grupe manjih otoka poznatih kao Južni Sendvič. Na otocima nema domorodačkog stanovništva i jedini žitelji su pripadnici britanskog vojnog garnizona i naučnici Britanske službe za istraživanje Antarktika kojima je baza u glavnom gradu Grytvikenu.

Suverenitet nad Južnom Džordžijom i Južnim Sendvič otocima bio je predmet spora od njihovog otkrića. Argentina je zasada jedina koja otoke smatra svojima i naziva ih Islas Georgias y Sandwich del Sur. Argentina je u svrhu potvrde suvereniteta godine 1976. osnovala trajno naselje na Južno Sendvičkim otocima, a nakon tog je okupirala Južnu Georgiju - 1982. što je, zajedno s okupacijom Falklanda, dovelo do falklandskog rata.