Ivan Skot Eriugena

(Preusmjereno sa stranice Jovan Skot Erijugena)

Ivan Skot Erijugena (Johannes Scotus Eriugena 810. - 877.) je bio irski predstavnik hrišćanskog neoplatonizma, filozof i pesnik.

Ivan Skot Eriugena

Iako se smatra da je on jedan od najznačajnijih filozofa rane sholastike, crkva je njegovo delo osudila.

Ivan Skot Erijugena je bio prvi veliki filozof hrišćanske skolastike (srednjovekovna filozofija). Mnoge misli temelji na mističko-neoplatonskim spisima Dionizija Areopagite (Pseudodionizija), čije je spise sa grčkog preveo na latinski. Njegova filozofija se odlikuje panteizmom i neoplatonizmom. Branio je slobodnu volju i ostao poznat po ustrajavanju na izmirenju razuma i hrišćanske teologije. Pritom daje prednost razumu nad autoritetom, a naglašava i mističke elemente. Glavno delo mu je De divisione naturæ (O podeli prirode), spaljeno zbog krivoverja 1225. U njemu Erijugena opisuje put od Boga (i stvaranja sveta) ka Bogu (u kojem čovek nalazi poslednje utočište). U pitanju univerzalija je realista.

Erijugena pretpostavlja saglasnost uma i vere i kaže: "Pravi autoritet ne sprečava pravi um, niti pravi um pravi autoritet. Oboje potiču iz istog izvora, tj. božanskog znanja". Još je dodao: "Slab je svaki autoritet koji nije potvrđen istinskim umom, a istinskom umu nije neophodno da bude potvrđen bilo kakvim autoritetom". Dakle, Erijugena je jedan od retkih hrišćanskih filozofa koji filozofiju nije potpuno podredio teologiji.

Vidi još uredi