Jovan Sholastik

Jovan III Sholastik (grčki: Ιωάννης Γ΄ Σχολαστικός; 503 - 31. august 577) je bio patrijarh Konstantinopola od 565. do 577. Poznat je i kao jedan od najvećih pravnika, odnosno kodifikatora kanonskog prava u pravoslavnim crkavama, a slavi se i kao svetac 21. februara po julijanskom, odnosno 6. marta po gregorijanskom kalendaru.

Obrazovao se za pravnika u Antiohiji, u školi koja je 533. zatvorena po nalogu cara Justinijana I. Jovan se tada zaredio i postao jedan od carevih pristaša. Car je cijenio njegove pravničke sposobnosti te je postao blizak dvoru. Justinijan je oko godine 564. pred kraj života postao blizak sljedbenicima aftarodoketstva i došao u sukob sa patrijarhom Evtihijem, koji je potom smijenjen. Jovan je imenovan na njegovo mjesto, i na njemu je ostao i nakon Justinijanove smrti i dolaska Justina II na prijestolje.

O njegovom stolovanju se malo zna, osim da je kodificirao kanone donesene na dotadašnjim vaseljenskim saborima i crkvenim saborima, te ih kombinirao sa pravnim institutima Justinijanovog zakonika. Ta je kodifikacija kasnije poznata kao Nomokanon Jovana Sholastika.

Nakon njegove smrti 577. se u Konstantinopol na mjesto patrijarha vratio rehabilitirani Evtihije.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Evtihije
Patrijarh Konstantinopola
565–577
Slijedi:
Evtihije