Jovan Kursula

Jovan Kursula (Donja Gorevnica, 1768Deligrad, 1813) je proslavljeni srpski junak iz Prvog srpskog ustanka.

Jovan Kursula

Jovan Kursula (271375516).jpg

Puno ime Jovan Petrović
Datum rođenja: 1768.
Mesto rođenja: Donja Gorevnica, Čačak (Srbija)
Datum smrti: 16. avgust 1813.
Mesto smrti: Cvetke, Kraljevo (Srbija)

BiografijaUredi

 
Kursulina ulica

Jovan Kursula je rođen 1768. godine u Donjoj Gorevnici kod Čačka kao Jovan Petrović.[1]. Posle očeve smrti majka se preudala u selo Cvetke kod Kraljeva i sa sobom je povela i Jovana.

Kursula je uvek nosio dugu i smeđu kosu, lice mu je bilo belo, a obrazi puni. Bio je krupan, u plećima širok i malo pognut. Uvek je nosio gunj i čakšire od grubog sukna, na nogama opanke i bele čarapaluke (vunene čarape). Na glavi je nosio šubaru od jagnjeće kože.

Kursula je bio hrabar i snažan čovek. Bio je neustrašiv ratnik. Nije zvanično imao nikakav čin ili starešinstvo niti je to voleo. Nije voleo nikome da komanduje ali ni da drugi njemu naređuju. Karađorđe ga je cenio i svrstavao među vojvode. Voleo je da se bori i nikad nije ustuknuo pred protivnicima. Nije se plašio ni puške ni sablje.
Uvek je jahao dobre konje i nikad peške u boj nije odlazio. Kursula je na megdan polazio pušeći svoju lulu sa duvanom, koju bi pred samim protivnikom istresao i stavio u svoju čibučnicu. Promenio je mnogo konja ali mu je najdraža bila kobila koju je zvao „Strina“. Sa njom je učestvovao u boju na Varvarinskom polju kada je pogubio turskog junaka zvanog „Crni arapin“. Omiljeno oružje mu je bila sablja.

Zbog hrabrosti i junaštva u narodu je poznat kao „megdandžija“ i mnogi su ga tako zvali. Umro je u avgustu 1813. godine u selu Cvetke od rana zadobijenih u boju na Deligradu. Sahranjen je u grob svoje majke kod stare cvetačke crkve brvnare sa zapadne strane gde se i danas nalazi njegov nadgrobni spomenik.

Dvoboj Kursule i Crnog arapina na Varvarinskom polju opevao je u svojoj pesmi „Kursula i Arapin“ profesor zemljopisa na Velikoj školi Jovan Dragašević.

Kursula je učestvovao u sledećim bojevima:

  • Boj na Čačku – mart 1805. godine
  • Boj na Karanovcu – jun 1805. godine
  • Boj na Crnom vrhu – 1809. godine
  • Boj na Varvarinskom polju – septembar 1810. godine
  • Boj na Deligradu - avgust 1813. godine

LiteraturaUredi

  1. Vladimir Tošić, „Mrčajevci i okolina“, MZ Mrčajevci, 1978. godine

Spoljašnje vezeUredi