Jovan Jovanović (episkop)

Jovan (Jovanović; Sremski Karlovci, 1732Sombor, 12. april 1805) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Jovan (Jovanović)
Datum rođenja: 1732.
Mesto rođenja: Sremski Karlovci (Habzburška monarhija)
Datum smrti: 12. april 1805.
Mesto smrti: Sombor (Austrijsko carstvo)

ŽivotUredi

Episkop Jovan je rođen u Karlovcima 1732. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Za vreme školovanja bio je pitomac episkopa temišvarskog Vikentija (Jovanovića Vidaka), budućeg mitropolita karlovačkog.

Pošto je primio monaški čin u manastiru Bezdinu, proizveden je u čin protođakona. Još za života igumana hopovskog Vasilija (Nedeljkovića) arhimandrit Jovan je postavljen za nastojatelja manastira Hopova.

Episkopsko zvanjeUredi

Na sinodskoj sednici u Temišvaru, 2. novembra 1783., izabran je za episkopa gornjokarlovačkog i ubrzo posvećen u Karlovcima od strane mitropolita Mojsija (Putnika). Za vreme svoje kratkotrajne uprave Gornjokarlovačkom eparhijom, podigao je sredstvima episkopa Danila (Jakšića) novi vladičanski dvor u Plaškom.

Državnim ukazom od 14. juna 1786. je, mimo znanja arhijerejskog sinoda, premešten za episkopa bačkog. Episkop Jovan, uz saglasnost cara Josifa, išao je u Srbiju da diže narod protiv Turaka i starao se oko srpskih iseljenika u Austriji. Isticao je zamisao o ujedinjenju svih Srba.

Obilazeći eparhiju, umro je 12. aprila 1805. u Somboru i sahranjen u somborskom Svetođurđevskom hramu.

Spoljašnje vezeUredi

Prethodnik:
Petar (Petrović)
Episkop gornjokarlovački
17831786.
Nasljednik:
Genadije (Dimović)