Jourdain od Hautevillea

Jordan od Hautevillea (francuski: Jourdain de Hauteville; italijanski: Giordano d'Altavilla; iza 1055 – 12/18/19. septembar 1092) bio je normanski vojskovođa i princ iz porodice de Hauteville, najpoznatiji po sudjelovanju u normanskom osvajanju Sicilije.

Bio je najstariji i nezakoniti sin Rogera I od Sicilije. Od rane mladosti se priključio očevim vojnim pohodima, gdje je pokazao veliku ratničku vještinu. Godine 1077. je iznenadnim prepadom prisilio na predaju grad Trapani na zapadu Sicilije. Godine 1081. je još jednim iznenadnim prepadom zauzeo grad Catania. Dvije godine kasnije je Jordan, zajedno s nekoliko nezadovoljnih plemića, iskoristio odsutstvo oca u pohodu na Balkan kako bi protiv njega digao ustanak. Roger se smjesta vratio, ugušio ustanak i njegove vođe osudio na osljepljivanje. Svom sinu je dao pomilovanje u posljednjem trenutku. Jordan je otada pa do kraja života Rogeru bio odan.

22. maja 1085. Jordan je komandirao konjičkim snagama koje su, zajedno sa očevom flotom, natjerale Sirakuzu, posljednje značajno muslimansko uporište na Siciliji, na predaju. Godine 1091. je zauzeo posljednje muslimansko uporište Noto, gdje je proglašen za gospodara. Tamo je i umro.

Usprkos očiglednog vojničkog talenta, zbog svoje nezakonitosti nije bio Rogerov nasljednik; ta je titula bila namijenjena bratu Geoffroyu. Tek kada se Geoffroy razbolio od gube ili neke slične bolesti, Jordan je postao nasljednik. 1089. se oženio za kćer Bonifacea del Vastoa, ali nije poznato da li je taj brak imao djece.

Spomen-ploča njemu u čast se danas čuva u crkvi Santa Maria u mjestu Mili San Pietro,[1] kraj Messine.

Izvori uredi

  1. „Mili S. Pietro (Messina)”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 2013-01-15. 

Literatura uredi