Josquin des Prez

(Preusmjereno sa stranice Josquin Desprez)

Josquin des Prez (sh: Žosken de Pre), (cca. 1450 ili 1455 – 27. august 1521) je bio Franko-flamanski kompozitor renesanse. Bio je najpoznatiji evropski kompozitor između perioda Guillaume Dufaya-a i Palestrine i uobičajeno je smatran za centralnu figuru Franko-flamanske škole. Josquin je uobičajeno smatran kao prvi predstavnik visoke renesanse i polifonske vokalne muzike. Tokom 16 vijeka, Josquin je postepeno stekao reputaciju najvećeg kompozitora svog doba. Njegova tehnika i ekspresija je imitirana i poštovana. Nažalost ništa ne znamo o njegovoj personalnosti.

1611[1]

Pisao je sakralnu i sekularnu muziku, mise, motete, šansone i frotole.

Život = uredi

Malo je poznato o Žoskenovom ranom životu. Rođen je u području pod kontrolom Burgundskog vojvode, i rođen je vjerovatno u Hainaut-u (moderna Belgija), ili preko granice u današnjoj Francuskoj.

Prvi zapis o njegovom zaposlenju datira iz 19 aprila 1477, kad je bio pjevač u Renskoj kapeli. Tu je ostao do 1478. Period između 1480 i 1482 je zagonetan za biografiste, neki dokazi potvrđuju da je još uvijek bio u Francuskoj, dok neki govore da je bio već u službi familije Sforza. Alternativno neki dokumenti navode da je Josquin u to doba bio neko vrijeme u Ugarskoj. 1483 i 1484 je bio u službi familije Sforza, u to doba obavio je nekoliko putovanja u Rim i Pariz. Od 1489 do 1496 bio je član papskog hora u Rimu.

Oko 1499 vratio se najvjerovatnije u Francusku gdje je bio u službi kralja Luja XII do 1503, kada je vojvoda Ercole I iz Ferare unajmio ga za kapelu u Ferari u Italiji, ali tu nije ostao dugo usljed kuge koja je harala. Potom se vratio u svoj zavičaj.

Izvori uredi

  1. Macey, Grove, §8.