Josh (Devanagari: जोश, Nastaliq: جوش, prevod: "Ludilo") je bolivudski film iz 2000. koji je režirao Mansoor Khan. U njemu su glavne uloge tumačili Šaruk Kan i Ašvarija Rej, a što je bio njihov prvi zajednički nastup. Poznat je i kao debi Boman Irani, kao i posljednji film koji je snimila glumica Nadira prije svoje smrti 2006. Radnja je inspirirana popularnim brodvejskim mjuziklom Priča sa zapadne strane i smještena u Gou gdje prikazuje ljubavnu priču dvoje mladih koja traje paralelno sa sukobom hinduske i hrišćanske bande.

Josh
RežijaMansoor Khan
ProducentGanesh Jain,
Ratan Jain,
Balwant Singh
ScenarioMansoor Khan
UlogeShahrukh Khan,
Aishwarya Rai,
Chandrachur Singh,
Sharad Kapoor,
Priya Gill
MuzikaAnu Malik
FotografijaK. V. Anand
Montažak Dilip
DistribucijaUnited Seven Creations
Datum(i) premijere
9. 6. 2000 (2000-06-09)
Jezikhindi
Josh na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

U malom gradu u oblasti Goa postoje dvije bande, koje dijele taj grad. Prva banda pripada Maksu, a druga Prakašu. Obje strane su u stalnim i učestalim konfliktima.

Maks je hrišćansko siroče, koji živi zajedno sa svojom sestrom Širli, koja je jako lijepa i zločesta. Njen uzor je njen brat, kojem nema ništa vrjednije u životu, osim njegove sestre. Njegovo jedino zanimane je suprostavljanje hinduskoj bandi koju predvodi Prakash.

Kada se Prakašev brat Rahul vrati u svoj grad, shvata da je njegov brat vođe bande. On ne vidi svrhu u bandi. Kako je završio studije, da vodi njegovu porodicu sa sobom u veći i uspješniji grad. Međutim, oni ne žele da čuju za to. Obilaskom grada, on se susreće sa Širli i zaljubljuje se u nju. On ne vjeruje u nasilje, i misli da se sve može rešiti mirnim putem. Međutim, on vidi koliko su ljudi tu ograničeni, a pogotovo dva klana. Zbog Širli on ostaje u gradu, i otvara radionicu kolača. Rahulov dolazak zaoštrava odnos između bandi. On na sve načine pokušava da priđe Širli, a to mu posle nekog vremena i uspijeva.

Kada njen brat sazna za to, on mu razbije prodavnicu, ali sledeći dan, Rahul ne želi da ga prijavi za to. Prakash povjerava bratu tajnu, a to je da bi mogli raditi projekat na zemljištu koje je jako veliko i tu napraviti zgrade i tako steći veliki novac. Kada ga Rahul pita čija je zemlja, on kaže da su ti papiri davno izgubljeni, tako da je lako mogu prisvojiti.

Rahulu se ta ideja ne sviđa i on ide u biblioteku, kako bi pronašao prave vlasnike te zemlje. Posle dugog traganja, on saznaje da ta zemlja pripada ženi koja je umrla, a koja je iza sebe ostavila blizance. Zemlju je dobila od čovjeka koji je tu podigao grad, ali koji je nije oženio, a imao je sa njom dvoje đece. On shvata da su ta djeca zapravo Maks i Širli.

On odlazi Maksu da kaže to, ali zbog njegove arogancije, on prećuti i želi da kaže Širli. U međuvremenu Prakash saznaje za pismo koje je Rahul pisao Širli, i tako saznaje čija je ta zemlja zapravo. On se odlučuje da ubije Rahula. Posle duge borbe, on puca u Rahula, ali biva on ubijen od strane čovjeka koji je bio sa njim. Za njegovu smrt je optužen Maks. Ipak, čovjek koji je ubio Prakaša, biva na samrti i on govori Rahulu pravu istinu, a to je da je on ubica.

Na suđenju Maks skoro da bude osuđen, ali Rahul iznosi istinu na vidjelo, tako da njega oslobađaju. Poslije tog incidenta, Rahul ide na stanicu sa svojom majkom, kako bi napustio taj grad. Ali Maks dolazi sa Širli i daje je Rahulu, i moli ih da ih prihvate kao porodicu, jer oni nemaju nikog bližeg.

Uloge uredi

Ekipa uredi

Eksterni linkovi uredi

Josh na sajtu IMDb