Joseph Burstyn (1900 - novembar 1953) bio je američki poduzetnik, poznat po distribuciji evropskih filmova na američko tržište 1940-ih i 1950-ih, ali najviše po pokretanju parnice Joseph Burstyn, Inc. v. Wilson koja je dovela do promjena standarda filmske cenzure.

Burstyn se rodio u Poljskoj, a karijeru je započeo kao menadžer jidiš teatara u New Yorku. Filmskom distribucijom se počeo baviti 1930-ih zajedno sa Arthurom Mayerom.

Godine 1950. je u New Yorku započeo prikazivanje Amore, italijanskog filma u režiji Roberta Rossellinija. Segment Miracolo (sh. Čudo), u kome skitnica seksualno iskorištava slaboumnu seljanku izdajući se za Svetog Josipa, je razbjesnio konzervativne katoličke krugove. Pod pritiskom Nacionalne legije pristojnosti su vlasti države New York zabranile prikazivanje. Burstyn je pokrenuo parnicu koja je došla do Vrhovnog suda. On je odlučio kako je film djelatnost zaštićena Prvim amandmanom američkog Ustava, odnosno da se na njega mora primjenjivati načelo slobode izražavanja. Time je oborena presuda Mutual Film Corp. v. Industrial Commission of Ohio iz 1915. godine koja je dala ustavnu podlogu za filmsku cenzuru.

Burstyn je umro u avionu od koronarne tromboze za vrijeme leta iznad Atlantika.

Vanjske veze uredi