Jordi Savall (Žordi Saval) (rođen 1941g., Igualada, Katalonija, Španjolska) španjolsko-katalonjski violist, dirigent i kompozitor. Jedna je od glavnih ličnosti kraja 20 vijeka i početka 21 vijeka, posebno zaslužan za promociju viole kao muzičkog instrumenta. Repertoar mu se kreće od srednjeg vijeka, preko renesanse do barokne muzike, a katkad i dalje preko klasičnog i perioda romantike u muzici.

Jordi Savall i Bernadet
Lični podaci
Datum rođenja1941
Mjesto rođenjaIgualada, Katalonija, Španija,
ZanimanjeViolist
Muzički rad
InstrumentiViola da Gamba
Ostalo
Službene stranicehttp://www.alia-vox.com/

Počeo je svirati sa šest godina kao član školskog hora u rodnom gradu. Tu u Barseloni završava muzičku akademiju 1965g. Potom se specijalizuje za ranu glazbu u rodnom gradu, Ars Musicae Barcelona i u Švajcarskoj - Schola Cantorum Basiliensis iz Basel-a (1968-70)gdje 1974 postaje i profesor na viloi da gamba.

1974 formira ansambl Hesperion XX (posle 2000g. znan kao Hesperion XXI) zajedno sa suprugom Montserrat Figueras, Lorenzo Alpert i Hopkinson Smith -om.

1987 vraća se u Barselonu i osniva La Capella Reial de Catalunya koja izvodi glazbu pre 18 vijeka. 1989 formira Le Concert des Nations prvenstveno orjentiran na izvođenje barokne glazbe. Potom Savall se orjentira na izvođenje glazbe sa svojom porodicom gdje uz suprugu Montsserat Figueras nastupaju i kćer Arianna Savall i sin Ferran Savall. Arianna Savall svira na harfi i pjeva kao i njena majka. Ferran Savall svira teorbu (bas lutnja) i pjeva.

Primio je do sda brojne nagrade i priznanja. Primio je Premi d'Honor Lluís Carulla za doprinos kulturi Katalonije. 2006g. nagrađen je Doctor Honoris Causa titulom na Univeruitetu Barselone. Iste godine postavljen je kao ambasador Evropske unije za interkulturalni dijalog. U junu 2008 Savall i njegova supruga Montserrat Figueras su imenovani kao Umjetnici mira od strane UNESCO-a. Februara 2009 primio je nagradu Prix Georg Friedrich Häendel de Halle i nagradu Nacionalno vijeća muzike i umjetnopsti Katalonije. 2010 primio je nagradu Praetorius Musikpreis Niedersachsen and a MIDEM Classical Award za album "Jerusalem –La ville des deux Paix: La paix céleste et la paix terrestre."

Jordi Savall sa violom

Jordi Savall je izvodio muziku u filmu Tous les matins du monde(All the World's Mornings)(1991) za koju je dobio priznanja i iste snimke prodao u milionskim primjercima. Osim toga izvodio je glazbu i u ostalim filmovima :

  • (1991) Tous les matins du monde Alain Corneau
  • (1993) El Pajaro de la felicidad (The Bird of Happiness) Pilar Miró
  • (1993) Jeanne la Pucelle I : Les batailles (Joan of Arc: The Battles), Jacques Rivette
  • (1994) Jeanne la Pucelle II : Les prisons (Joan of Arc: The Prisons), Jacques Rivette
  • (1997) Hosszú alkony( Long Dusk), Attila Janisch
  • (1997) Marquise, Vera Belmont
  • (1998) Secret defense, Jacques Rivette

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

=

Jordi Savall na Youtube