Jordan Nikolov Orce (Skoplje, 7. januar 1916Vladičin Han, 4. januar 1942), radnički aktivist, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

JORDAN NIKOLOV ORCE
Jordan Nikolov Orce
Mesto rođenjaSkoplje
Srbija Kraljevina Srbija
Datum smrti4. 1. 1942. (25 godina)
Mesto smrtiVladičin Han
Srbija Srbija
Profesijaradnik
Član KPJ od1935.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od29. jula 1945.

Biografija uredi

Rođen je 7. januara 1916. godine u Skoplju. Posle završene osnovne škole, izučio je krojački zanat.

Kao radnik pristupio je sindikalnopm pokretu i bio član Međustrukovnog sindikalnog odbora i odbora za štrajkove. Za člana Komunističke partije Jugoslavije primljen je 1935. godine. Tokom 1937. godine služio je vojni rok u Zagrebu.

Godine 1939. vraća se u Skoplje, gde nastavlja sa partijskim radom i postaje sekretar Mesnog komiteta KPJ za Skoplje i član Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju. Posle ilindanskih demonstracija, 1940. godine policija ga hapsi. Sud za zaštitu države ga je tada osudio na dve godine zatvora, koje je izdržavao u zatvorima u Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

Okupacija Kraljevine Jugoslavije zatekla ga je na robiji u Sremskoj Mitrovici. Jedan je od učesnika bega 32 robijaša-komunista, avgusta 1941. godine, iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Posle bega, jedno vreme sa nalazio na Fruškoj gori, a potom se prebacio u Srbiju. Vrhovni štab ga je tada uputio u Makedoniju, da radi na organizovanju ustanka.

Pošto su Bugari, dobro čuvali granicu između njihove i nemačke okupacione zone, na jugu Srbije, svaki ilegalni prelazak je bio gotovo nemoguć. U prvom pokušaju Jordan nije uspeo i morao je sa se vrati. Ponovni prelaz je pokušao, noći između 3. i 4. januara 1942. godine, kod Vladičinog hana, uz pomoć mesne partijske organizacije, ali je i ovog puta naišao na graničnu policiju. Bio je prinuđen da prihvati neravnopravnu borbu i poginuo.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 29. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi