Jordan Nikolov

JORDAN NIKOLOV ORCE
Jordan Nikolov Orce.jpg
Jordan Nikolov Orce
Mesto rođenja Skoplje
Flag of Srbija Kraljevina Srbija
Datum smrti 4. januar 1942. (25 godina)
Mesto smrti Vladičin Han
Flag of Srbija Srbija
Profesija radnik
Član KPJ od 1935.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od 29. jula 1945.

Jordan Nikolov Orce (Skoplje, 7. januar 1916Vladičin Han, 4. januar 1942), radnički aktivist, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

BiografijaUredi

Rođen je 7. januara 1916. godine u Skoplju. Posle završene osnovne škole, izučio je krojački zanat.

Kao radnik pristupio je sindikalnopm pokretu i bio član Međustrukovnog sindikalnog odbora i odbora za štrajkove. Za člana Komunističke partije Jugoslavije primljen je 1935. godine. Tokom 1937. godine služio je vojni rok u Zagrebu.

Godine 1939. vraća se u Skoplje, gde nastavlja sa partijskim radom i postaje sekretar Mesnog komiteta KPJ za Skoplje i član Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju. Posle ilindanskih demonstracija, 1940. godine policija ga hapsi. Sud za zaštitu države ga je tada osudio na dve godine zatvora, koje je izdržavao u zatvorima u Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

Okupacija Kraljevine Jugoslavije zatekla ga je na robiji u Sremskoj Mitrovici. Jedan je od učesnika bega 32 robijaša-komunista, avgusta 1941. godine, iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Posle bega, jedno vreme sa nalazio na Fruškoj gori, a potom se prebacio u Srbiju. Vrhovni štab ga je tada uputio u Makedoniju, da radi na organizovanju ustanka.

Pošto su Bugari, dobro čuvali granicu između njihove i nemačke okupacione zone, na jugu Srbije, svaki ilegalni prelazak je bio gotovo nemoguć. U prvom pokušaju Jordan nije uspeo i morao je sa se vrati. Ponovni prelaz je pokušao, noći između 3. i 4. januara 1942. godine, kod Vladičinog hana, uz pomoć mesne partijske organizacije, ali je i ovog puta naišao na graničnu policiju. Bio je prinuđen da prihvati neravnopravnu borbu i poginuo.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 29. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

LiteraturaUredi

Spoljašnje vezeUredi