Jonathan Demme (rođen 22. veljače 1944., umro 26. travnja 2017.), američki filmski redatelj, scenarist i producent, dobitnik Oscara za režiju.

Jonathan Demme
Biografske informacije
RođenjeRobert Jonathan Demme
(1944-02-22)22. 2. 1944.
Baldwin, New York, SAD
Smrt26. 4. 2017. (dob: 73)
New York, New York, SAD
SupružnikJoanne Howard
Evelyn Purcell
Djeca3
RodbinaTed Demme (nećak)
Profesionalne informacije
Zanimanjerežiser, producent
Opus
Djelatni period1971–2017
Znamenita djela

Demme je počeo filmsku karijeru radeći za Rogera Cormana. Njegov prvi uspješniji film bio je Melvin i Howard, kojeg su primijetili u Hollywoodu te ga angažirali za režiju filma Swing Shift s Kurtom Russellom i Goldie Hawn. Kompromitirana produkcija udaljila je Demmea na neko vrijeme od dugometražnih filmova pa je snimio seriju "koncertnih filmova", kao što su Stop Making Sense i Swimming To Cambodia.

1991. je Demme osvojio Oscara za film Kad jaganjci utihnu - jedan od pet filmova koji je pobijedio u svih pet glavnih kategorija (najbolji film, redatelj, scenarij, glavni glumac i glavna glumica). Nakon toga je režirao još jednog pobjednika, film Philadelphia, za kojeg je Tom Hanks dobio Oscara kao najbolji glavni glumac.

Jedan od njegovih čestih redateljskih motiva je dopuštanje junacima da gledaju izravno u kameru.

S producentima Edwardom Saxonom i Peterom Sarafom je osnovao produkcijsku kuću, Clinica Estetico, koja je 15 godina smještena u blizini New Yorka.

Demme je imao troje djece, a diplomirao je na floridskom sveučilištu.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi