Jona od Bobbija

(Preusmjereno sa stranice Jona iz Suze)

Jona od Bobbija (latinski: Jonas Bobiensis) ili Jona iz Suze bio je monah i hagiograf, rođen oko 600. u Sigusiji (danas Susa) u Pijemontu, umro posle 659. godine.

Godine 618. zamonašio se u manastiru u Bobbiju kod Pavije i ubrzo stekao ugled te verovatno bio postavljen za sekretera opata Atale (umro 627) i potom Bertulfa, koga je pratio na putu u Rim 628. godine. Nakon povratka stalno se nastanio u Galiji te se bavio misionarskim radom u oblastima današnje Belgije i severne Francuske. Tada je sastavio žitije sv. Vedasta, prvog franačkog biskupa u gradu Arasu (Pas-de-Calais). Ispunjavajući obećanje koje je prilikom kratke posete manastiru u Bobbiju 639. dao tamošnjim monasima, napisao je, između 640. i 643. godine, svoje glavno delo ― Život sv. Kolumbana. Godine 659, kad ga je kraljica Batilda poslala na jednu misiju u Chalon-sur-Saône, nalazio se na dužnosti opata nekog samostana koji se danas ne može utvrditi. Na tom putu nekoliko je dana ostao u samostanu sv. Jovana u Réômeu (u današnjem selu Moutier-Saint-Jean) u dijecezi Langri. Na molbu tamošnjih monaha napisao žitije osnivača samostana, sv. Jovana.

Jona je, osim žitija sv. Kolumbana i sv. Jovana, napisao i žitija bobbijskih opata Atale i Bertulfa, zatim opata Eustahija od Luxeuila i opatice Burgundofare (sv. Fare) od Evorijaka (danas Faremoutiers). Žitija Kolumbana i njegova dva naslednika napisana su bombastičnim stilom, ali sadrže vredna istorijska obaveštenja. Jona je stigao u Bobbio tri godine nakon Kolumbanove smrti te je informacije o njegovom životu dobijao od osoba koje su lično poznavale tog irskog svetitelja. Eustahija, Atalu i Bertulfa lično je poznavao. Beda Časni uključio je ova žitija u svoju Crkvenu istoriju, dok je Flodoard Jonin prikaz Kolombanova života pretvorio u heksametarske stihove. Život sv. Fare uglavnom obrađuje čudesne događaje koje su se navodno dogodile dok je ova svetica službovala kao opatica u Evorijaku.

Literatura uredi

  • Weber, Nicholas (1910), „St. Fulgentius”, The Catholic Encyclopedia, 8, New York: Robert Appleton Company 

Vanjske veze uredi