Jon Favreau (pisac govora)

Jonathan Favreau (2. jun 1981 -) je američki politički konzultant koji trenutno radi kao direktor Pisanja govora za predsjednika Baracka Obamu.[1] Favreu Favreau je američkoj i svjetskoj javnosti postao poznat za vrijeme predsjedničkih izbora 2008. godine kada je napisao neke od najznamenitijih Obaminih govora i tako omogućio da se dotada nepoznati senator iz Illinoisa nametne u globalnu zvijezdu. Zbog toga Favreau uživa veliki ugled i divljenje među američkim medijima.

Jon Favreau
Jon Favreau (pisac govora)


Pomoćnik predsjednika i direktor Pisanja govora
Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
20. januar 2009.
Imenovan od Barack Obama

Politička stranka Demokratska stranka
Alma mater College of the Holy Cross
Zanimanje Politički pisac govora

Prije nego što je počeo raditi za Obamu, Favreau je završio College of the Holy Cross kao prvi u klasi, a za vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine. je radio u kampanji Johna Kerryja. Tada je prvi put sreo Obamu i godinu dana kasnije ušao u njegovu službu. Obama i on su postali vrlo bliski, s time da ga je Obama često nazivao "čitačem svojih misli".

Favreau je kao jedan od najmlađih i fizički najmarkantnijih ličnosti iz Obaminog užeg kruga suradnika postao zvijezdom društvene scene u Washingtonu. Početkom 2009. je imao vezu s manekenkom Alejandrom Campoverdi, a danas ima vezu s glumicom i manekenkom Rachidom Jones.

Izvori uredi

  1. „President-Elect Barack Obama names two new White House staff members”. Change.gov. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-26. Pristupljeno 27. 01. 2009. 

Eksterni linkovi uredi