Johnny Paul Koroma

Johnny Paul Koroma (Tombodu, Distrikt Kono, Sijera Leone, 9. 5. 1960. – Foya Kamala, Liberija, 1. 6. 2003) bio je čelnik Revolucionarnog vijeća oružanih snaga Sijera Leonea od maja 1997. do februara 1998.

Kao profesionalni vojnik koji se bio obučavao u Velikoj Britaniji i Nigeriji, Koroma je stekao čin majora te se za vrijeme građanskog rata se u sjevernim dijelovima Sijera Leonea borio protiv Revolucionarnog ujedinjenog fronta Fodaya Sankoha. Nezadovoljan politikom predsjednika Ahmada Tejana Kabbaha, organizirao Revolucionarno vijeće oružanih snaga (AFRC) s ciljem njegovog svrgavanja i postizanja mirovnog sporazuma s RUF-om. Iako je Koroma uhapšen, AFRC je u maju izveo državni udar, oslobodio Koromu i postavio ga na čelo nove vlade. Koroma je potom postigao privremeni dogovor sa RUF-om, ali je i sam svrgnut intervencijom mirovnih snaga ECOWAS-a koje su na vlast vratile Kabbaha.

Nakon završetka rata Koroma je 7.3. 2003. od strane Međunarodnog suda za Sijera Leone optužen za ratne zločine, ali na sud nije došao, jer je umro u Liberiji.

Prethodi:
Ahmad Tejan Kabbah
Predsjednik Sijera Leonea
1997–1998
Slijedi:
Ahmad Tejan Kabbah