Johnny Got His Gun (film)

Johnny Got His Gun
Režija Dalton Trumbo
Producent Bruce Campbell
Scenario Dalton Trumbo
Predložak Johnny Got His Gun; autor:
Dalton Trumbo
Uloge Timothy Bottoms
Jason Robards
Donald Sutherland
Diane Varsi
Kathy Fields
Muzika Jerry Fielding
Fotografija Jules Brenner
Montaža Millie Moore
Studio World Entertainment
Distribucija Cinemation Industries
Datum(i) premijere
14. maj 1971 (1971-05-14) (Cannes)
Trajanje 111 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Johnny Got His Gun (sh. Johnny je dobio svoju pušku[lower-alpha 1] je američki igrani film snimljen u režiji Daltona Trumba, kome je to bio jedino režisersko ostvarenje u inače bogatoj filmografiji. Predstavlja adaptaciju njegovog vlastitog istoimenog romana iz 1939. godine. Protagonist, koga tumači Timothy Bottoms je mladi američki vojnik koji je u Prvom svjetskom ratu teško stradao u artiljerijskom napadu, ostavši bez očiju, ušiju, nosa, jezika, obje ruke i obje noge, te leži u veteranskoj bolnici kao "živi leš". Radnja prikazuje kako svejedno preko Morseove abecede stupa u kontakt sa bolničarkom (čiji lik tumači Diane Varsi) te je moli da ga pusti da kao cirkuska nakaza upozorava ljude na užase rate ili da mu prekrati muke.

Johnny Got His Gun je napravljen u završnim godinama Vijetnamskog rata, protiv koga se tada okrenula međunarodna, ali i veliki dio američke javnosti. Zbog toga je njegova antiratna i pacifistička poruka našla put do velikog dijela publike, te je sa oduševljen prihvaćen na Kanskom festivalu gdje je osvojio Veliku nagradu žirija. Kasnije je, međutim, postepeno padao u zaborav sve dok kadrove iz filma poznata rock grupa Metallica godine 1988. nije iskoristila za videospot svoje pjesme One.

UlogeUredi

NapomeneUredi

  1. Naslov je inspiriran stihom "Johnny get your gun" (sh. Johnny, uzmi svoju pušku), sa kojom započinje Over There, popularna američka patriotska pesma kojom se američka omladina pozivala da ide u Prvi svjetski rat.

Vanjske vezeUredi