Johnny Got His Gun

Džoni je krenuo u rat (engl. Johnny Got His Gun; doslovno "Džoni je dobio svoju pušku"[α 1]) je antiratni roman američkog romansijera i filmskog scenariste Daltona Tramba iz 1939[2]. godine. Neki kritičari smatraju da je Trambo napisao roman pod jakim uticajem sovjetske literature, pogotovo knjige Konstantina Fedina Gradovi i godine (1924), a kao dokaz navode činjenicu da u Trambovom romanu ime nekoliko stranica gotovo identičnih onim u Fedinovoj knjizi.

Johnny Got His Gun
korice prvog izdanja
Autor(i)Dalton Trumbo
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
IzdavačJ. B. Lippincott[1]
Datum izdanja3. septembar 1939
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica309[1]

Zaplet uredi

Džoni je krenuo u rat prati priču Džona Bonama, pešadinca u američkoj vojsci za vreme Prvog svetskog rata, koji je osakaćen u borbi. Džoni je preživeo eksploziju ali je izgubio obe ruke i noge, oči, nos, uši i usta pa je ostao nepomičan, gluvonem i slep.

Tako osakaćen, Džoni je imao velike psihološke probleme i nije mogao da razlikuje san od jave. U više navrata pokušavao je sebi da oduzme život okrećući se na stomak da bi savio i prekinuo cev kroz koju je tekla infuzija i koja ga je održavala u životu. Pošto u tome nije uspeo, živeo je od sećanja. Nakon nekog vremena uspeo je pomoću sunca i uz pomoć medicinskih sestara da ustanovi doba dana, pa je počeo da broji sekunde, minute, sate, dane pa čak i godine. Tek posle nekoliko godina uspeo je da uspostavi kontakt sa nekom osobom (jednim lekarom) tako što je jedna medicinska sestra shvatila da je Džonijevo uporno lupanje glavom o jastuk zapravo njegovo pokušaj komunikacije Morzeovom azbukom.

Uticaj uredi

Ovaj roman bio je vrlo popularan među vojnicima na prvim linijama fronta u Drugom svetskom ratu, a kasnije i među vojnicima u Vijetnamskom ratu.

Godine 1940. snimljena je radio verzija ovog romana, a 1971. i istoimeni igrani film koji je režirao sam Trambo, nagrađen na Kanskom festivalu[3]. Hevi metal sastav Metalika snimio je 1988. pesmu Jedan (engl. One[4] inspirisanu ovim romanom.

Izvori uredi

Napomene uredi

  1. Naslov je inspirisan stihom "Johnny get your gun" (sh. Johnny, uzmi svoju pušku), sa kojom započinje Over There, popularna američka patriotska pesma kojom se američka omladina pozivala da ide u Prvi svetski rat.

Fusnote uredi