John Poindexter

Admiral američke RM John Marlan Poindexter (rođen 12.8. 1936. u Odonu u saveznoj državi Indiana) je američki admiral, državni službenik i poslovni čovjek najpoznatiji po tome što je bio zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, odnosno savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji američkog predsjednika Ronalda Reagana.

John Poindexter

Poindexter je godine 1958. stekao diplomu inženjera na mornaričkoj akademiji u Annapolisu. Od 1961. do 1964. je sudjelovao u nizu istraživačkih projekata na Caltech|Kalifornijskom institutu za tehnologiju, gdje je stekao diplome iz fizike i nuklearne fizike.

Poindexter je istovremeno služio na niz dužnosti u američkoj ratnoj mornarici, gdje je bio jedan od pionira u korištenju kompjutera u upravljanju ratnim operacijama.

Godine 1981. predsjednik Reagan je imenovao svojim vojnim savjetnikom. 1983. godine je postao zamjenik, a 1985. i savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na svom položaju je odigrao važnu ulogu u razvoju programa Ratovi zvijezda, kao i američkoj invaziji na Grenadu te zračnom napadu na Libiju. Zbog kontroverzne uloge u aferi Iran-Kontra je 1987. godine podnio ostavku na sve javne dužnosti.

1990. godine je zbog laganja kongresnim odborima, uništavanja dokaza i ometanja pravde osuđen na nekoliko godina zatvora, ali je 1991. godine ta presuda oborena u žalbenom postupku.

Nakon toga je Poindexter radio u nizu softverskih i informatičkih kompanija.

U decembru 2002. godine ga je predsjednik George W. Bush imenovao direktorom Ureda za informatičku svijest, posebnu agenciju DARPA-e čiji je cilj koordinacija informatičkih resursa u svrhu nacionalne sigurnosti. Poindexter je tamo predložio stvaranje posebne elektronske burze u svrhu prikupljanja podataka o mogućim terorističkim akcijama. U augustu 2003. američki Kongres je ukinuo Ured za informatičku svijest.

Poindexter je oženjen i ima nekoliko djece. Supruga mu je 13 godina bila svećenica Episkopalne crkve prije nego što se preobratila na katoličanstvo.