John Lennon

John Winston Lennon (kasnije John Ono Lennon) , (9. oktobar, 1940. – 8. decembar, 1980.), je poznat kao pevač, kompozitor i gitarista Bitlsa. Njegova kreativna karijera je sadržala i epizode u kojima se može opisati kao politički aktivista, umetnik, glumac i pisac. Bio je deo Lenon-Mekkartni tima koji je veoma uticao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona dvadesetog veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme dvadesetog veka.

John Lennon
Lie In 15 -- John rehearses Give Peace A Chance.jpg
Lennon vježba "Give Peace a Chance" godine 1969.
Generalne informacije
Ime John Winston Lennon
Rođenje 9. oktobar 1940. (1940-10-09)
Liverpool, Engleska
Smrt 8. decembar 1980. (dob: 40)
Zanimanje kantautor, muzičar, pjesnik, likovni umjetnik, mirovni aktivist
Žanr(ovi) Rock, pop, eksperimentalnma muzika
Aktivni period 1957 – 1975, 1980
Diskografska kuća Parlophone, Capitol, Apple, EMI, Geffen
Povezani izvođači The Beatles, Plastic Ono Band, The Dirty Mac
Službene stranice
www.johnlennon.com

Najpoznatije pesme iѕ solo karijere su mu Imagine, Jealous Guy, Give Peace A Chance.

Oženjen je bio Japankom Joko Ono.

SmrtUredi

8. decembra 1980. godine, u 22:50, John Lennon je upucan revolverom ispred zgrade The Dakota, gdje je živio, vraćajući se sa suprugom Yoko Ono iz studija gde su snimali materijal za novi album. Počinilac je identifikovan kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade The Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljena posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, uslikao momenat kada daje autogram svom ubici Chapmanu.

 
The Dakota u New Yorku, zgrada u kojoj je Lennon živio i ispred koje je ubijen

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije nego što će pasti, rekao: "Upucan sam".

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim povredama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući na ambulantu. Dežurni doktor je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Povrede su bile teške, meci su pogodili aortu, glavnu žilu koja odvodi krv iz srca. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela.

Ubica Mark David Chapman je, nakon što je pogodio Lennona, sjeo na trotoar i mirno sačekao policiju. Nije se opirao hapšenju.

Na prvu vijest o ubistvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi The Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubistvu Johna Lennona.

Lennonovo tijelo je kremirano i predato supruzi Yoko Ono. Neki vjeruju da ga je raspršila u dijelu parka nedaloko od mjesta gdje su živili, koji je posvećen John Lennonu.

Mark David Chapman je dobio doživotnu kaznu sa mogućnosti da bude pomilovan poslije 20 godina. Još uvijek odležava kaznu.