John Larroquette

(Preusmjereno sa stranice John Laroquette)

John Bernard Larroquette ( 25.11. 1947.-) je američki filmski i televizijski glumac, najpoznatiji po ulogama Dana Fieldinga u seriji Night Court i Mikea McBridea u McBride.

John Larroquette
glumac
John Larroquette u New Yorku 2011.
Biografske informacije
RođenjeJohn Bernard Larroquette
25. 11. 1947. (1947-11-25) (dob: 76)
, New Orleans
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1974 -
Znamenite uloge
Dan Fielding u Night Court
John Hemingway u The John Larroquette Show
Mike McBride u McBride
Luke Witkowski u Baa Baa Black Sheep

Biografija uredi

Larroquette se rodio u New Orleansu kao dijete Berthe Oramous Helmstetter, prodavačice u robnoj kući i Johna Edgara Larroquettea,[1] pripadnika amerićke ratne mornarice.[2] Kao dijete je svirao razne instrumente od trstke.

1970-ih je uglavnom radio na televiziji – prvo u sapunici Doctors' Hospital, a potom glumio marinskog lovačkog pilota u Baa Baa Black Sheep, NBC-jevoj TV-seriji na temu drugog svjetskog rata.

Nakon niza uglavnom dramskih uloga, Larrouqette je stekao ogromnu popularnost kao seksom opsjednuti tužitelj Dan Fielding u humorističkoj seriji Night Court. Za tu je ulogu čak četiri puta zaredom dobio Emmy - 1985, 1986, 1987, and 1988. Godine 1989. je zbog toga zamolio da ne bude nominiran za tu nagradu.

Godine 1989. Larrouqette je glumio u filmu Second Sight sa Bronsonom Pinchotom, te u filmu Madhouse s Kirstie Alley.

Godine 1993. Larroquette je postao zvijezda hvaljene humorističke serije The John Larroquette Show glumeći glavnog junaka Johna Hemmingwaya, liječenog alkoholičara. Za tu je ulogu Larroquette pronašao inspiraciju u vlastitom životu, odnosno borbi protiv alkoholizma 1970-ih.

Larroquette je oženjen za Elizabeth Ann Cookson, s kojom ima troje djece. Također je registrirani član Libertarijanske stranke. U slobodno vrijeme se bavi skupljanjem rijetkih knjiga.

Filmografija uredi

Televizija uredi

Glavne/stalne uloge
Gostujuće uloge

Film uredi

Larroquette se nekoliko puta pojavljivao u The Tonight Show Starring Johnny Carson, kao i kod Davida Lettermana. Dva puta je vodio Saturday Night Live. Također je dobio Emmy Award za gostujuću ulogz u TV-seriji "The Practice."

Bilješke uredi

Eksterni linkovi uredi