John Henry Patterson

John Henry Patterson

fotografija iz knjige "With the Judaeans in the Palestine Campaign".
Rođen/a 10. novembar 1867. (1867-11-10)
Forgney, County Westmeath, Irska
Umro/la 18. jun 1947. (dob: 79)
Bel Air, Kalifornija, SAD
Zanimanje oficir, inženjer, publicist
Poznat/a po hvatanju Tsavoanskih ljudoždera

John Henry Patterson (10. novembar 1867 - 18. jun 1947) je bio britanski oficir, inženjer i publicist, najpoznatiji po tome što je ulovio zloglasne Tsavoanske ljudoždere prilikom izgradnje Ugandske željeznice 1898. godine.

Patterson se rodio u anglo-irskoj porodici u današnjoj Irskoj, te sa sedamnaest godina priključio Britanskoj vojsci, gdje je brzo napredovao i dobio čin potpukovnika. Godine 1898. mu je povjerena izgradnja Ugandske željeznice kojom se nastojala konsolidirati britanska vlast i interesi u Istočnoj Africi. Njegov dolazak na gradilište u dolini rijeke Tsavo je koincidirao sa serijom napada lavova-ljudoždera koji su ubili nekoliko desetaka radnika i na kraju gotovo doveli do obustave gradnje. Patterson je, uz dosta rizika i poteškoća, dva lava uspio ustrijeliti u decembru iste godine, te dovršiti projekt. Godine 1907. je svoja iskustva opisao u knjizi The Man-eaters of Tsavo, koja je postala bestseler. Patterson je kasnije služio u Drugom burskom i Prvom svjetskom ratu; u potonjem je komandirao bataljonom koga su činili jevrejski dobrovoljci, i koji će postati poznat kao Jevrejska legija. Tamo je postao vatreni zagovornik stvaranja jevrejske države, a do kraja života se sprijateljio s brojnim istaknutim ličnostima cionističkog pokreta.

Prema njegovoj knjizi su snimljena dva hollywoodska filma - Bwana Devil 1952. i Ghost and the Darkness 1996. godine; u potonjem se pojavljuje kao protagonist, a tumači ga Val Kilmer.


IzvoriUredi

Napomene
Literatura