John Cary (Corsley, 23. februara 1755. − Mortlake, 16. augusta 1835), engleski kartograf i graver koji je djelovao u Londonu krajem 18. odnosno početkom 19. vijeka.

(en) A New Map of the Circle of Austria (1801)
(en) A New Map of Italy (1799)
(en) A New Map of Turkey in Europe (1801)

Rođen je u Corsleyju kod engleskog gradića Warminstera, kao drugi od četiri sina Georgea i Mary Cary. Karijeru je započeo kao graver u Londonu, a 1783. godine otvorio je vlastitu radionicu u ulici Strand. Zbog iznimne kvalitete njegovih karata, atlasa i globusa, ubrzo je stekao visoku reputaciju u kartografskim krugovima. Njegov „Novi i precizni engleski atlas” (engl. The New and Correct English Atlas) izdan 1787. godine postao je mjerilom kvalitete svih radova u Engleskoj.

Godine 1794. Britanska glavna pošta ovlastila je J. Caryja za kartiranje državnih puteva što je 1798. rezultiralo izdavanjem „Novog vodiča” (engl. New Itinerary). U navedenom djelu obuhvaćene su sve glavne saobraćajnice u Engleskoj i Walesu. Koncem života Cary je s geologom W. Smithom surađivao na izradi geoloških karata. Njegov uspješni kartografski i izdavački posao naposljetku je preuzeo G. F. Cruchley (18221875). Cary je umro u Mortlakeu, distriktu Richmond upon Thamesa.

Opus uredi

Povezano uredi

Literatura uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: John Cary