John Cameron Mitchell

John Cameron Mitchell (rođen 21. 4., 1963.), američki glumac, reditelj i scenarista.

John Cameron Mitchell
glumac, scenarist, režiser
Biografske informacije
Rođenje21. 4. 1963. (1963-04-21) (dob: 60)
El Paso, Teksas, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist, režiser
Opus
Djelatni period1983 -
Znamenite uloge
Hedwig Robinson/Hansel u Hedwig and the Angry Inch (2001)

Mitchell je rođen u Teksasu, ali je, kao sin oficira odrastao u američkim vojnim bazama u SAD, Nemačkoj i Škotskoj. Studirao je pozorišnu umetnost na Northwestern Univerzitetu pored Chicaga.

Godine 1998. Mitchell je napisao Hedwig and the Angry Inch, off-Broadway mjuzikl o transrodnoj rok muzičarki iz Istočne Nemačke koja juri svog bivšeg momka, koji joj krade pesme. Tri godine kasnije Mitchell je snimio film po ovoj predstavi, u kome je ponovo glumio Hedwig. I predstava i film su imali veliki uspeh kod kritičara i kod publike, više puta su nagrađivani i dobili kultni status.

Značajan uspeh kao glumac Mitchell je imao u broadwayskom mjuziklu The Secret Garden i u Hallo Again. Bio je, takođe, deo originalne postavke u predstavi Six Degrees of Separation.

Posle uspeha Hedwig-a, Mitchell se prihvatio projekta da finansira, napiše i režira film u kome bi se seksualne eksplicitne scene prirodno i smisleno koristile. Posle tri godine rada na ovom projektu, film Shortbus je prikazan 2006. na Filmskom festivalu u Cannesu. Film je doživeo međunarodni uspeh.

Godine 2004. radio je kao producent na filmu Tarnation, dokumentarcu o životu Jonathana Caouetta.

Mithcell je režirao i muzičke spotove za Bright Eyes, kao i za pesmu Filthy/Gorgeous, grupe Scissor Sisters, koji je zabranjen na američkom MTV-u zbog seksualne eksplicitnosti.

Nagrade uredi

Mitchell je za svoja dva filma, Hedwig and the Angry Inch i Shortbus, dobio 25 nagrada i 14 nominacija, od kojih su važnije:

Eksterni linkovi uredi