Johann Gottfried von Herder

Johann Gottfried von Herder, (* 25. kolovoza 1744. Mohrungen, Pruska; † 18. prosinca 1803. u Weimaru) je bio njemački književnik, prevoditelj, teolog i filozof Weimarške klasike. Plemićki naslov nosi od 1802. godine. Često ga se naziva i tvorcem pojma kulturnog nacionalizma.

Johann Gottfried Herder

Johann Gottfried Herder na slici Anton Graffa, 1785.
Puno ime Johann Gottfried von Herder
Rođenje 25. kolovoza 1744.
Mohrungen, Prusija;
Smrt 28. prosinca 1803.
Weimar, Njemačka
Književni period klasicizam
Supruga(e) Maria Karoline Flachsland
Važnija djela

Životopis

uredi

Mladost

uredi

Johann Gottfried Herder rođen kao sin kantora i učitelja Gottfrieda Herdera i njegove druge žene Anne Elisabethe, rođene Peltz. Iz poštovanja prema vrlo religioznim roditeljima je studirao teologiju. Njegovo prvo djelo je posvečeno smrti brata Carla Friedricha stihom Auf meinen ersten Todten! das Liebste, was ich auf dieser Welt verloren.

Filozofija

uredi

Iako je u mladosti bio pod utjecajem filozofa poput Kanta i Rousseaua kasnije je postao najveći intelektualni protivnik prosvetiteljstva i značajno utjecao na razvoj romantizma u Njemačkoj. Time što je naglašavao naciju kao organsku sukpinu čija su obilježja poseban jezik, kultura i duh, Hernder je pridonio kako nastanku povijesti kulture tako i posebnog oblika nacionalizma koji ističe urođenost vrijednosti nacionalne kulture i narodu u koje su ukorijenjeni.

Definicijom pojma Volkgeist (duša naroda) s njim započinje etnologija.

Herder govori o nacionalnom duhu i karakteru, u kojem sve vrijednosti, aktivnosti i tvorevine do njihove filozofije i poezije, imaju zajedničko težište i koji ovima daje specifični karakter.

 
Johann Gottfried Herder

Vanjske poveznice

uredi