Johann Strauss mlađi

(Preusmjereno sa stranice Johan Štraus Mlađi)

Johann Baptist Strauss [ˈjoːhan ˈbaptist ʃtʁaʊs] (Beč, 25. listopada 1825. – Beč, 3. lipnja 1899.), austrijski skladatelj. Nadimak "kralj valcera" stekao je kao jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

Johann Strauss mlađi
romantizam
Biografske informacije
RođenjeJohann Sebastian Strauss
25. listopada 1825.
Beč, Habsburška Monarhija
Smrt3. lipnja 1899.
Austro-Ugarska Beč, Austro-Ugarska
Znamenita djela

Studirao je kompoziciju. Debitirao je 1844. sa svojim orkestrom u bečkom predgrađu. Od 1847. priređivao je koncertne turneje po europskim zemljama, a 1872. i po SAD-u.

Skladao je 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, marševa, mazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umjetnički je usavršio i podigao ga na razinu koncertne orkestralne glazbe. Svojom raspjevanom melodikom njegovi su valceri osvojili svijet i ostali popularni više od jednog stoljeća, a naročito Na lijepom plavom Dunavu, Priče iz bečke šume, Bečka krv, Jutarnje novine, Glasovi proljeća, Carski valcer, Pizzicato polka, Trisch-trasch polka.

Klasičnu bečku operetu Strauss je glazbeno obogatio i doveo do vrhunca djelima Šišmiš i Ciganski barun koja su dala putokaz daljem razvoju dva tipa operete. Veliku su popularnost stekle i operete Jedna noć u Veneciji i Bečka krv, a napisao je i operetu Jabuka.

Eksterni linkovi uredi