Jogurt-revolucija

Jogurt-revolucija je naziv za masovne proteste u SAP Vojvodini koji su započeli u leto 1988. godine, a svoju kulminaciju dobili u Novom Sadu 5.10. 1988. kada se pod opsadom demonstranata našla zgrada u kojoj su se nalazili najviši funkcionari SK Vojvodine. Protest je potekao iz Bačke Palanke. Radnike iz Bačke Palanke poveo je Mihalj Kertes. Sledećeg dana, kada je postalo izvesno da savezne vlasti odnosno JNA neće intervenisati kako bi rasterale demonstrante i prekinule opsadu, vodeći funkcionari su pristali na zahteve demonstranata i podneli ostavke te ubrzo nakon bili zamenjeni pristalicama Slobodana Miloševića.

Taj je događaj postao poznat kao antibirokratska revolucija, ali se kasnije - s obzirom da se sličan događaj nekoliko meseci kasnije dogodio u Crnoj Gori - počeo koristiti izraz "jogurt-revolucija". Naziv potiče iz izveštaja sa protesta u Novom Sadu koji je upotrebio Miodrag Popov, reporter RTV Beograd i koji je odmah izazvao kontraverze i različita tumačenja. M. Popov je u redakciji optužen da se previše cinično odnosio prema istorijskom događaju, dok su ga kolege branile da je to termin kojim je pokazana sva slabost vlasti koja je oterana jogurtom koji su demonstranti dobijali i njime gađali zgradu pokrajinske vlade u Novom Sadu, tražeći smenu političara.

Taj opis revolucjie je posle korišćen upravo protiv vlasti S.Miloševića kada se kritikovao njegov način smene vojvođanske vlasti "jogurtom".

Termin "Jogurt revolucija" Miodraga Popova je ušao u političku istoriju, jer se do tada nikada nijedna revolucija nije nazivala takvim opisnim, ironičnim imenom. U godinama koje su sledile ovaj termin je bio inspiracija za davanje imena i drugim revolucijama koje su nastajale: "Balvan revolucija", "Plišana revolucija", "Nežna revolucija", "Baršunasta revolucija", "Svilena revolucija" i sl.