Joe Valachi - I segreti di Cosa Nostra

Joe Valachi - I segreti di Cosa Nostra (sh. Joe Valachi - tajne Cosa Nostre, u međunarodnoj distribuciji poznatiji pod engleskim naslovom The Valachi Papers (sh. Valachijevi spisi) je italijansko-francuski biografsko-gangsterski film snimljen u režiji Terencea Younga i premijerno prikazan 1972. godine. Predstavlja adaptaciju knjige The Valachi Papers američkog publicista Petera Maasa posvećene životu Josepha Valachija, nižerangiranog pripadnika italoameričke mafije koji je prvi javno prekršio omertu (zakon šutnje) svjedočeći pred senatskim odborom o njenim kriminalnim aktivnostima. Radnja počinje u zatvoru gdje Valachi (čiji lik tumači Charles Bronson) prilikom izdržavanja kazne za trgovinu narkoticima postaje uvjeren da ga njegov šef, mafijaški vođa Vito Genovese (čiji lik tumači Lino Ventura) namjerava likvidirati te ubije drugog zatvorenika pogrešno misleći uvjeren kako je riječ o plaćenom ubici, te kako, nastojeći izbjeći smrtnu kaznu za taj zločin počinje surađivati sa FBI i daje detaljni iskaz o svom životu i mafijaškoj karijeri koji se prikazuje kroz flashbackove.

Joe Valachi - I segreti di Cosa Nostra
Cosa Nostra
The Valachi Papers
RežijaTerence Young
ProducentDino De Laurentiis
ScenarioStephen Geller
Massimo De Rita
Arduino Maiuri
PredložakThe Valachi Papers; autor:
Peter Maas
UlogeCharles Bronson
Lino Ventura
Jill Ireland
Walter Chiari
Joseph Wiseman
MuzikaRiz Ortolani
FotografijaAldo Tonti
MontažaJohnny Dwyre
Monica Finzi
StudioDe Laurentiis Intermarco S.p.A
Euro-France Films
DistribucijaCinema International Corporation
Datum(i) premijere
6. 1. 1972 (1972-01-06) (Francuska)
Trajanje125 min.
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski
engleski
Bruto prihod17,106.087 $[1]
$8,382.000 (kino-distribucija)

Film je producirao Dino De Laurentiis, koji je prava na ekranizaciju knjige bio otkupio nekoliko godina ranije. Prije samog snimanja je, prema vlastitom svjedočanstvu, primao niz telefonskih poziva u kojima mu se sugeriralo da odustane od projekta, a za koje je vjerovao da iza njih stoje pripadnici Mafije. Prilikom snimanja na lokacijama u New Yorku je, pak, dobio pismo sličnog sadržaja od Josepha Colomba, predsjednika Lige za italoamerička građanska prava i vođe mafijaške porodice porodice Colombo, koji je sličnu kampanju istovremeno vodio protiv mnogo poznatijeg filma Kum; nedugo potom je odlučio cjelokupnu produkciju prebaciti u Evropu, gdje je najveći broj scena snimljen u rimskim studijima Cinecitta. Usprkos toga, Joe Valachi se smatrao ambicioznim projektom. Glumačka ekipa, koju je vodio Bronson na vrhuncu popularnosti (i u kome je njegova supruga Jill Ireland tumačila lik njegove supruge na filmu), je sadržavala brojna ugledna imena, a režiser Young se hvalio da je Coppolin Kum ništa drugo "do trailer za Joea Valachija".

Nakon premijere je, međutim, Joe Valachi dobio porazne kritike. To se velikim dijelom odnosilo na brojne fiktivne detalje kojih nije bilo u originalnom tekstu, uključujući scenu kastracije, neke od replika koje su kasnije postale predmetom poruge, ali i scena koje se odigravaju 1920-ih i 1930-ih u New Yorku, a u kome su previše očigledni automobili, rekviziti i drugi detalji iz modernog doba, uključujući nedavno izgrađeni World Trade Center.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „The Valachi Papers, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno January 21, 2012. 

Vanjske veze uredi