Joe Shuster
Rođenje Joseph Shuster
10. jul 1914. (1914-07-10)
Toronto, Ontario, Kanada
Smrt 30. jul 1992. (dob: 78)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
Nacionalnost kanadska
Područje/a Penciller
Znamenita djela Action Comics
Superman
Nagrade Will Eisner Award Hall of Fame, 1992
Jack Kirby Hall of Fame , 1993
Joe Shuster Canadian Comic Book Creator Hall of Fame, 2005

Džozef „Džo“ Šuster (engl. Joseph Shuster; IPA: /ʃʊstər/[1] 10. jul 191430. jul 1992) je bio kanadski strip-crtač, najpoznatiji po stripu Supermen u saradnji sa scenaristom Džerijem Sigelom.

MladostUredi

Rođen je u Torontu, Ontario u porodici siromašnih jevrejskih imigranata - oca Džulijusa, poreklom iz Roterdama i majke Ide, poreklom iz Kijeva. U mladosti je Šuster radio kao raznosač dnevnih novina Toronto star, dok mu je hobi bilo crtanje. Na Šustera je snažan uticaj ostavila atmosfera u redakciji velikih gradskih novina te fantastični svet novinskih stripova.

Stvaranje SupermenaUredi

Džo je bio rođak Frenka Šustera, u to vreme jednog od najpopularnijih kanadskih komičara. Kada je Džou bilo deset godina, Šusterovi se sele u Klivlend u Ohaju. Sa devetnaest godina, u saradnji sa Džerijem Sigelom započinje izdavanje kratkotrajnog časopisa „Sajens fikšn“. U to vreme Sigel je osmislio scenario, a Šuster crteže za novog super-junaka koji će se nekoliko godina kasnije pojaviti u stripu. Uskoro ih je izdavačka kuća Di-Si komiks (DC Comics) angažovala na radu na nekoliko stripova, a Sigel i Šuster su 1938. imali ključnu ulogu u nastanku prvog broja strip-časopisa Ekšn komiks (Action Comics). U časopisu se tada prvi put pojavio Supermen, novi super-junak koji je postigao veliki uspeh kod čitalaca i sa kojim će započeti razdoblje nazvano "Zlatne godine stripa".

U prvoj epizodi stripa, Supermenov alter ego, Klark Kent je bio zaposlen u dnevnim novinama Dejli star koje su nazvane po novinama u kojima je Šuster nekad radio. Istoričari stripa tvrde da je i izgled Metropolisa, grada u kojem Supermen živi, pre zasnovan na izgledu Toronta nego Njujorka. Kada su stripovi o Supermenu počeli da izlaze i na inostranom tržištu, naziv novina je promenjen u Dejli planet.

Pravna borbaUredi

Šuster je ubrzo postao poznat kao koautor jednog od najpoznatijih i komercijalno najuspešnijih izmišljenih likova 20. veka. U to vreme, u periodu "Velike depresije", veoma je dobro zarađivao od rada na Supermenu. Međutim, prava na njegov i Sigelov rad pripadala su njihovom poslodavcu i kada je kompanija odbila da im isplati sumu koji su tražili, podneli su tužbu sudu. Vrhovni sud države Njujork je 1948. doneo presudu da se Šusteru i Sigelu isplati po 60.000 dolara, što je u ono vreme bila velika suma (2011. bi to bilo oko 560.000 dolara[2]), ali ništavna prema milionima dolara koje je njihov poslodavac zarađivao od prodaje stripa. Nakon ove presude, Šuster je napustio rad na stripu, a njegovo i Sigelovo ime su uklonjeni iz zaglavlja stripova Di-Si komiksa.

Sigel i Šuster su 1975. ponovo digli glas zbog načina na koji se Di-Si komiks poneo prema njima. Zbog negativnog publiciteta koji je time dobio (kao i zbog predstojećeg filma o Supermenu), Di-Sijev partner Vorner komjunikejšons ponovo je počeo potpisivati strip njihovim imenima i obojici odredio doživotnu penziju od 25.000 dolara godišnje. Džo Šuster je umro 1992. u Los Anđelesu, Kalifornija

CitatiUredi

Izjave strip-crtača Nila Adamsa: "Borio sam se za prava Džerija Sigela i Džoa Šustera, Supermenovih tvoraca. Drugi su zgrtali milione dok su njih dvojica živeli na rubu gladi. Džeri je bio prodavac, a Džo, gotovo slep, živeo je kod brata, spavao na dečjem krevecu i radio kao kurir. Kada sam za to saznao, počeo sam borbu za ono malo prava koja su im preostala kada su već napunili 60 godina."

"Bitka je trajala mesecima, i ponuda izdavača je bila bedna, ali je barem omogućila ovim ljudima da dostojanstveno provedu ostatak života. Znate li šta su najviše želeli? Želeli su da njihova imena ponovo budu povezana sa njihovim junakom — Supermenom! A zašto? Zato što ih je to činilo ljudima. Njihov rad ih je činio ljudima."

IzvoriUredi

  1. J. C. Wells: Longman Pronunciation Dictionary
  2. http://www.usinflationcalculator.com/

Spoljašnje vezeUredi