Džozef „Džo“ Šuster (engl. Joseph Shuster; IPA: /ʃʊstər/[1] 10. jul 191430. jul 1992) je bio kanadski strip-crtač, najpoznatiji po stripu Supermen u saradnji sa scenaristom Džerijem Sigelom.

Joe Shuster
RođenjeJoseph Shuster
(1914-07-10)10. 7. 1914.
Toronto, Ontario, Kanada
Smrt30. 7. 1992. (dob: 78)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
Nacionalnostkanadska
Područje/aPenciller
Znamenita djelaAction Comics
Superman
NagradeWill Eisner Award Hall of Fame, 1992
Jack Kirby Hall of Fame , 1993
Joe Shuster Canadian Comic Book Creator Hall of Fame, 2005

Mladost

Rođen je u Torontu, Ontario u porodici siromašnih jevrejskih imigranata - oca Džulijusa, poreklom iz Roterdama i majke Ide, poreklom iz Kijeva. U mladosti je Šuster radio kao raznosač dnevnih novina Toronto star, dok mu je hobi bilo crtanje. Na Šustera je snažan uticaj ostavila atmosfera u redakciji velikih gradskih novina te fantastični svet novinskih stripova.

Stvaranje Supermena

Džo je bio rođak Frenka Šustera, u to vreme jednog od najpopularnijih kanadskih komičara. Kada je Džou bilo deset godina, Šusterovi se sele u Klivlend u Ohaju. Sa devetnaest godina, u saradnji sa Džerijem Sigelom započinje izdavanje kratkotrajnog časopisa „Sajens fikšn“. U to vreme Sigel je osmislio scenario, a Šuster crteže za novog super-junaka koji će se nekoliko godina kasnije pojaviti u stripu. Uskoro ih je izdavačka kuća Di-Si komiks (DC Comics) angažovala na radu na nekoliko stripova, a Sigel i Šuster su 1938. imali ključnu ulogu u nastanku prvog broja strip-časopisa Ekšn komiks (Action Comics). U časopisu se tada prvi put pojavio Supermen, novi super-junak koji je postigao veliki uspeh kod čitalaca i sa kojim će započeti razdoblje nazvano "Zlatne godine stripa".

U prvoj epizodi stripa, Supermenov alter ego, Klark Kent je bio zaposlen u dnevnim novinama Dejli star koje su nazvane po novinama u kojima je Šuster nekad radio. Istoričari stripa tvrde da je i izgled Metropolisa, grada u kojem Supermen živi, pre zasnovan na izgledu Toronta nego Njujorka. Kada su stripovi o Supermenu počeli da izlaze i na inostranom tržištu, naziv novina je promenjen u Dejli planet.

Pravna borba

Šuster je ubrzo postao poznat kao koautor jednog od najpoznatijih i komercijalno najuspešnijih izmišljenih likova 20. veka. U to vreme, u periodu "Velike depresije", veoma je dobro zarađivao od rada na Supermenu. Međutim, prava na njegov i Sigelov rad pripadala su njihovom poslodavcu i kada je kompanija odbila da im isplati sumu koji su tražili, podneli su tužbu sudu. Vrhovni sud države Njujork je 1948. doneo presudu da se Šusteru i Sigelu isplati po 60.000 dolara, što je u ono vreme bila velika suma (2011. bi to bilo oko 560.000 dolara[2]), ali ništavna prema milionima dolara koje je njihov poslodavac zarađivao od prodaje stripa. Nakon ove presude, Šuster je napustio rad na stripu, a njegovo i Sigelovo ime su uklonjeni iz zaglavlja stripova Di-Si komiksa.

Sigel i Šuster su 1975. ponovo digli glas zbog načina na koji se Di-Si komiks poneo prema njima. Zbog negativnog publiciteta koji je time dobio (kao i zbog predstojećeg filma o Supermenu), Di-Sijev partner Vorner komjunikejšons ponovo je počeo potpisivati strip njihovim imenima i obojici odredio doživotnu penziju od 25.000 dolara godišnje. Džo Šuster je umro 1992. u Los Anđelesu, Kalifornija.

Izvori

  1. J. C. Wells: Longman Pronunciation Dictionary
  2. http://www.usinflationcalculator.com/

Spoljašnje veze