Joakim Jovčevski

1949.

Joakim (Jovčevski)
1949. novembar 1949.
Struga StrugaSFRJ
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

Joakim (Jovčevski; selo Lukovo kod Struge, 7. novembar 1949) je episkop pološko-kumanovski i mjestobljustitelj debarsko-kičevski.

Životopis uredi

Rođen je 7. novembra 1949. godine u selu Lukovo kod Struge. Završio je srednju građevinsko-tehničku školu. Studirao je i na Građevinskom fakultetu u Skoplju, gde je i diplomirao bogoslovlje na Bogoslovskom fakultetu Sv. Kliment Ohridski, marta 1992. godine.

U Cetinjskom manastiru, 9. februara 1996. godine primio je monaški obraz. Iste godine 12. jula mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rukopoložio ga je za jerođakona, a za jeromonaha 31. oktobra te godine.

Od leta 2001. godine obavlja dužnost nastojatelja manastira Obod u Rijeci Crnojevića.

Dana 7. februara 1997. godine izabran je za profesora Cetinjske bogoslovije, gde predaje: Novi zavet, Hrišćansku etiku i Agiologiju.

Episkop uredi

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, održanog 23. maja 2003. godine, po predlogu mitropolita veleškog i povardarskog i arhiepiskopa ohridskog Jovana VI, izabran je za njegovog vikarnog episkopa, sa titulom velički i mjestobljustitelj pološko-kumanovski, otkako je prethodno Sabor stavio pod zabranu sveštenodejstva mitropolita te eparhije Kirila. Njegovo hirotonisanje u episkopski čin je izvršeno 30. novembra 2003. godine u Sabornom hramu Sveti arhanđel Mihajlo u Beogradu.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi