Josip Joška Broz

(Preusmjereno sa stranice Joška Broz)

Josip Broz (Beograd, 6. decembar 1947) – poznat i kao Joška Broz, političar je i bivši narodni poslanik iz Srbije jugoslovenske nacionalnosti. On je bio predsednik Komunističke partije i sadašnji je predsednik udruženja građana „Josip Broz Tito“ koje je osnovao 2005. godine. Unuk je Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.

Josip Joška Broz
Josip Joška Broz

Joška Broz se upisuje u knjigu žalosti u Kući cveća

Biografija
Ime pri rođenju Josip Broz
Nadimak Joška
Datum rođenja 6. 12. 1947. (1947-12-06) (76 god.)
Mesto rođenja Beograd (FNR Jugoslavija)
Poreklo hrvatsko
Državljanstvo Republika Srbija
Narodnost Jugosloven
Veroispovest pravoslavni hrišćanin
Politička partija Srpska levica
(od 2022.)
Ranije:
Komunistička partija
(20102022)
Potomstvo Nebojša, Viktor, Tamara
Profesija inženjer šumarstva i milicajac

Biografija uredi

Rođen je 1947. godine u Beogradu. Imao je tri godine kada su mu se roditelji, Žarko Broz i Tamara Veger razveli, pa je sa mlađom sestrom Zlaticom prešao da živi kod svog dede, Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke. Posle osnovne škole, najpre je upisao gimnaziju, ali je ponavljao prvi razred. Tada se premestio u mašinsku školu, da bi na kraju otišao u šumarsku školu u Kraljevu. Završio je Šumarski fakultet u Beogradu.

Jedno vreme je radio kao šumar i metalostrugar, a kasnije je bio Titov pratilac u lovu i nadzornik njegovih lovišta. Kao milicajac u Antidiverzantskom vodu brinuo se za dedinu bezbednost sve do njegove smrti, 4. maja 1980. godine. Poslovnu karijeru nastavio je kao ugostitelj u Beogradu u kome je držao restoran „Čuburska lipa“ i restoran „Tito“.

Ženio se četiri puta i ima sinove Nebojšu i Viktora i kćerku Tamaru. Takođe ima unuke Lazara, Luku i Filipa.

Politički angažman uredi

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 2003. godine bio je na čelu političke koalicije koja se sastojala od četiri stranke:

Na predizbornim plakatima koristio je Titov lik i slogan „Gde ja stadoh, ti produži“. Tom prilikom nije ušao u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

.Joška Broz je 19. aprila 2008. prisustvovao Kongresu ujedinjenja komunista Srbije, ali se nije priključio ujedinjenoj partiji.

2009. godine, Joška Broz je postao potpredsednik u Komunističkoj partiji Srbije - Veroljub Nedeljković, koju je snažno promovisao sve do juna 2009. godine. Joška Broz je 10. juna 2009. godine prestao biti član te partije.

Joška Broz je sa svojom grupom, 21. novembra 2009. godine, zajedno sa Socijal-demokratama iz Novog Sada i Novom komunističkom partijom Srbije (NKPS) (Nenada Kulića) organizovao sastanak u Novom Sadu, sa ciljem da osnuje Komunističku partiju i pristupi prikupljanju potpisa za njenu registraciju. Na pomenutom sastanku, Josip Joška Broz bio je izabran za predsednika novoformirane Komunističke partije. Odluku su doneli delegati Kongresa ujedinjenja, održanom u jednom hotelu (Adica) u Novom Sadu. Odluka o osnivanju Komunističke partije čiji je predsednik Josip Joška Broz potvrđena je na osnivačkom kongresu u Beogradu 28. novembra 2010. godine.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine Josip Joška Broz je bio nosilac izborne liste svoje Komunističke partije ali nije uspeo ući u Narodnu skupštinu.

Predsednik Komunističke partije Josip Joška Broz bio je nosilac izborne liste Crnogorska partija - Josip Broz (u okviru ove liste nalazila se i Komunistička partija) na vandrednim parlamentarnim izborima 2014. godine koja takođe nije ušla u Skupštinu Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine predsednik Кomunističke partije Josip Joška Broz bio je kandidat svoje partije za narodnog poslanika u okviru koalicione izborne liste Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije i ovaj put je ušao u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Na funkciju narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije stupio je 3. juna 2016. godine i obavljao je dužnost narodnog poslanika u dva mandata do 2022. godine.

prethodnik
nema
Predsednik Komunističke partije
2010. - 2022.
sledbenik
'

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi