Jošavka (rijeka)

Jošavka
Јошавкa
Lokacija
Države BiH
Gradovi Čelinac
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Tromeđa (podnožje Uzlomca)
345 m
Ušće 236
Pritoke Stanikova i Mlinska rijeka, Jelovača, Mliješnica, Gozna, Prlišnica, Baserovača, Repušnica i Balatin
Hidrologija
Ulijeva se u Vrbanju
Transport
Plovnost Nije plovna

Jošavka je lijeva i jedna od najvećih pritoka Vrbanje, u koju se ulijeva u Čelincu. Nastaje (na 360 m n/v) od dva potoka: Ćetina i Babića potok, koji izviru na sjeveroistočnim padinama uzvisine Tromeđa (404 m) u podnožju masiva planine Uzlomac.

Desne pritoke Jošavke su: Stanikova rijeka, Mlinska rijeka, Jelovača, Mliješnica i Gozna, a lijeve: Jevđevića potok, drugu čine Prlišnica i Crna rijeka, pa slijede Baserovača, Repušnica i Balatin.[1][2]

Zbog nereguliranog korita i povećanog uticaja antropogenih faktora, u prvim decenijama XXI stoljeća sve češće se izlijeva i čini ogromne materijalne štete, a odnosi i ljudske živote.[3]

Od Čelinca, uzvodno, većim dijelom doline Jošavke prolazi saobraćajni koridor u kojem su željeznička pruga BanjalukaDobojSarajevoPloče i lokalna cesta (preko mjesta Ukrina (niz rijeku Ukrinu) za Doboj.

ReferenceUredi

  1. http://www.kartabih.com/
  2. Vojnogeografski institut, Izd. (1969): Banja Luka 4 (List karte 1:50.000, izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala 2014-11-11. https://web.archive.org/web/20141111120325/http://doznajemo.com/2014/08/23/nesreca-kod-celinca-starijeg-muskarca-odnijela-nabujala-rijeka-josavka/. 

Također pogledajteUredi