James Francis Durante, poznatiji kao Jimmy Durante ili Schnozzle (Snozzle) Durante, (10.2. 1893. – 29.1., 1980.) je bio američki pjevač, pijanist, komičar i glumac, čiji su izgovor, komične inovacije u jezoku, pjesme pod utjecajem jazza i veliki nos — o kome je sam pričao viceve i dao mu inspiraciju za nadimak: "Schnozzola" — pomogli da postane jedna od najpoznatijih i najpopularnijih ličnosti američke popularne kulture sredinom 20. vijeka.

Jimmy Durante
glumac, komičar, pjevač, pijanist
Durante kao voditelj emisije The Hollywood Palace, 1964.
Biografske informacije
RođenjeJames Francis Durante
10. februar 1893.
New York, New York, SAD
Smrt29. 1. 1980. (dob: 86)
Santa Monica, SAD
PseudonimThe Schnoz
The Great Schnozzola
SupružnikJeanne Olsen (1921–1943)
Margie Little (1960–1980)
[njegova smrt]
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, pjevač, pijanist
Opus
Djelatni period1920–1972
Znamenite uloge
Potpis

Durante se rdoio u New Yorku kao treće od četvoro djece Mitcha Durantea (1855 –1929) i Margaret Durante (1858–1936). Odrastao u radničkoj porodici, Durante je u osmom razredu napustio školu kako bi se posvetio karijeri ragtime pijanista. Nastupajući po gradu, s vremenom je dobio nadimak "Ragtime Jimmy," a zatim se pridružio prvom gradskom jazz orkestru, poznatom pod nazivom The Original New Orleans Jazz Band. Durante je bio jedini član tog orkestra koji nije bio rodom iz New Orleansa. Njegova navika da prekine pjesmu kako bi ispričao vic, a ostatak orekstra to prati s akordima, postao je Duranteov zaštitni znak. Godine 1920. grupa je promijenila ime u Jimmy Durante's Jazz Band.

1920-ih Durante je svoju slavu nastavio graditi nastupima u vodviljima, pri čemu je postao dio popularnog komičarskog trojca koga su činili Lou Clayton i Eddie Jackson. Početkom 1930-ih je počeo nastupati u filmovima, a s vremenom postao i zvijezda na radiju, dobivši vlastitu emisiju. Godine 1934. snimio je pjesmu Inka Dinka Doo, koja je postala veliki hit, i svojevrsni sinonim njegove karijere. 1943. mu se priključio Gary Moore, s kojim je stvorio uspješan komičarski dvojac.

19.6. 1921. Durante se oženio za Jeanne Olsen, s kojom je ostao do njene smrti 14.2. 1943. Postoje teorije da je tajanstvena fraza s kojom je završavao svoje emisije - "Laku noć, gospođo Calabash, ma gdje bili" - predstavljala homage njegovoj supruzi.

Godine 1950. Durante je, nakon dugogodišnjih nastupa na NBC-jevoj radio-emisiji The Big Show, počeo nastupati na televiziji.

Na Božić 1961. Durante se po drugi put oženio, za Marjorie Little, koju je 16 godina ranije upoznao u kao garderobijerku u Copacabani. Par je usvojio bebu po imenu Cecelia Alicia.

Njegov posljednji važniji filmski nastup bio je u filmu It's a Mad, Mad, Mad, Mad World 1963. godine, gdje njegov lik umire na samom početku. Nakon toga je nastupao u reklamama za Kellogove žitarice. Godine 1972. doživio je moždani udar i posljednje godine života proveo vezan za invalidska kolica. Umro je od upale pluća.

Durante je osim po svojem komičarskom talentu bio poznat i po filantropiji, kao i po neobično vedrom karakteru, zbog koga je uživao ogromnu popularnost među svim svojim kolegama.

Njegov lik je kasnije bio predmet brojnih referenci, parodija i homagea u filmovima i TV-serijama.

Izabrana filmografija uredi

Eksterni linkovi uredi

Bilješke uredi