Jesus Christ Superstar

Za ostala značenja, vidi Jesus Christ Superstar (razvrstavanje).

Jesus Christ Superstar je rock opera/mjuzikl koju je komponirao Andrew Lloyd Webber i za koju je stihove napisao Tim Rice. Nastala je konceptualni album prije nego što je premijerno postavljena na Broadway u 1971. Radnja se temelji na novozavjetnom prikazu posljednjih dana Isusovog života, počevši sa pripremama za dolazak njega i njegovih učenika u Jeruzalem, te završava razapinjanjem. Velikim dijelom se odnosi na političku i osobnu borbu između Jude Iskariota i Isusa, koja se ne spominje u Bibliji; scene uskrsnuća nisu prikazane.

Jesus Christ Superstar
omot američkog izdanja albuma 1970.
Muzika: Andrew Lloyd Webber
Tekst: Tim Rice
Produkcije: konceptualni album 1970
Broadway 1971
Sydney 1972
Pariz 1972
West End 1972
film 1973

Poznat je i po prilično slobodnom tumačenju Isusove i psihologije drugih likova. Tako se velikim dijelom mjuzikl bavi Judom, koji je prikazan kao tragični lik nezadovoljan načinom na koji Isus vodi svoje sljedbenike. Mjuzikl karakteriziraju i shvaćanja i običaji 20. vijeka, upotreba modernog žanrgona, kao i ironične aluzije na suvremene političke događaje. Kazališne predstave, kao i filmovi, često namjerno koriste anakronistične rekvizite i druge detalje.

Iako je bio napadan, što zbog bogohulništva iz redova kršćanskih fundementalista (te službeno zabranjen u Južnoj Africi), što zbog navodnog antisemitizma iz jevrejskih krugova, Jesus Christ Superstar je stekao veliku popularnost te se postavljao širom svijeta. Na ovim prostorima je tako poznata verzija iz 1970-ih u kojoj je Isusovu ulogu tumačio Zlatko Pejaković. Poznata je i hvaljena filmska adaptacija iz 1973.

Vanjske veze

uredi

"Jesus Christ Superstar" at Playbill Vault :